Meisje met de groene ogen

Sharbat Gula vast in Pakistan

Foto links AFP

In Pakistan is Sharbat Gula, beter bekend als ‘het meisje met de groene ogen’, gearresteerd op verdenking van identiteitsfraude. Dat meldt AFP. Gula werd wereldberoemd toen haar portret in juni 1985 op de cover van het magazine National Geographic belandde. Gula zou sinds april 2014 onder een valse ID-kaart in Pakistan hebben geleefd. Als ze schuldig wordt bevonden, kan ze volgens haar advocaat zeven tot veertien jaar cel en een geldboete van 5.000 dollar krijgen. In eerdere gevallen werden veroordeelden echter zonder straf uitgezet naar Afghanistan. In 1985 fotografeerde Steve McCurry de toen 12-jarige Gula in een vluchtelingenkamp in Pakistan. Ondanks de bekendheid van het portret werd in 2002 pas duidelijk wie het meisje was. Afghaanse vluchtelingen worden in Pakistan veelvuldig in verband gebracht met misdaad en terreur. Er wonen zo’n 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan. (NRC)

    • Sjoerd Klumpenaar