Levenslang geëist tegen broers om Drentse moorden

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw een levenslange gevangenisstraf tegen de broers Admilson en Marcos R. voor driedubbele moord.

De verdachten in de rechtbank van Assen tijdens de zaak van de drie zogeheten Drentse roofmoorden.
De verdachten in de rechtbank van Assen tijdens de zaak van de drie zogeheten Drentse roofmoorden. Tekening Aloys Oosterwijk / ANP

Tegen de broers Admilson en Marcos R. eiste het OM woensdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf voor driedubbele moord.

Volgens advocaat-generaal Marina Wehl is dat de enige passende straf. Admilson (32) schoot in november 2012 wandelaar Berend Smit (55) dood op het Dwingelderveld. In 2013 wurgde het tweetal een echtpaar (beiden 77) in zijn woning in Exloo. Het motief was geld. Als vergelding en ter voorkoming van herhaling van “soortgelijke gruwelijke feiten” is levenslang op zijn plaats, aldus het OM.

Levenslang ter discussie

De rechtbank legde de twee in november vorig jaar 30 jaar celstraf op en Admilson daarbij tbs met dwangverpleging. Levenslang vond de rechtbank op gespannen voet staan met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit omdat een veroordeelde in Nederland tot zijn dood in de cel blijft zitten. Levenslange straffen staan al langer ter discussie in ons land. Het Europese Hof vindt deze straf inhumaan als er geen enkel perspectief is op vrijheid of strafverkorting. Volgens de aanklager is levenslang echter “soms de enige straf die recht doet aan de ernst van de feiten die iemand heeft gepleegd”. Dat is ook het geval bij de drie moorden waarvoor de twee broers terechtstaan. “Op brute wijze zijn drie mensen vermoord en daarmee diverse gezinnen ontwricht en in rouw gestort,” aldus de advocaat-generaal.

Lees ook: Kamer wil onafhankelijk oordeel over levenslang

Petitie

Zij ging in op de door staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) gisteren aangekondigde instelling van een adviescollege. Dat toetst of een levenslanggestrafte na 25 jaar in aanmerking komt voor een reïntegratietraject. Met deze aanpassing zou een levenslange gevangenisstraf aan Europese regelgeving voldoen. Vindt het hof dat de invulling van de levenslange gevangenisstraf momenteel nog onvoldoende duidelijk is, dan vraagt het OM het arrest op te schorten totdat hierover wel duidelijkheid is.

De partner van de vermoorde Berend Smit, Ciska Postma, is intussen een petitie op internet gestart om levenslang aangepast te krijgen. Desgevraagd zei ze dat de verdachten bij 30 jaar celstraf na zeventien jaar vrijkomen. “Als ze levenslang krijgen zitten ze in elk geval tot het toetsmoment 25 jaar vast. Dan ga ik daar liever voor.” Een kleine 1600 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.