Klimaattop Rotterdam maakt afspraken over CO2-reductie

Zo zouden er in de toekomst onder meer ‘gasloze’ wijken gecreëerd moeten worden.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het bedrijfsleven en gemeenten hebben woensdag op de Nationale Klimaattop in Rotterdam afspraken gemaakt over de terugdringing van de CO2-uitstoot. Dat meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De grootste bijdragen komen van de opslag en het gebruik van CO2 en het initiatief van een kleine honderd gemeenten en provincies voor het creëren van ‘gasloze’ wijken.

Lees ook Mogen we niet meer op gas koken?

In een reactie van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) zegt ze dat het nu “erop aan komt om door te pakken, de afspraken daadwerkelijk te gaan uitvoeren en de CO2-uitstoot drastisch te beperken”. Volgens Dijksma heeft Nederland bij de Nationale Klimaattop in Rotterdam “met echte actie laten zien” hoe Nederland bijdraagt aan het akkoord van Parijs.

Personenauto’s

Volgens onderzoeksbureau Ecofys zullen de afspraken ertoe leiden dat de uitstoot van kooldioxide met 17,6 megaton wordt teruggedrongen, wat overeenkomt met de CO2-uitstoot van 2,2 miljoen huishoudens, of 7 miljoen personenauto’s.

Lees ook: Nederlandse bedrijven vragen om klimaatwet

Aan de top namen meer dan 1.700 vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties deel.