Boeken

Frans bijlezen: de laatste vier van de Prix Goncourt. Plus nog vier

Dit zijn de laatste genomineerden voor de Prix Goncourt, de prijs voor de beste Franse roman van het afgelopen jaar.

Vorige dinsdag heeft de Académie Goncourt de laatste selectie van vier  romans voor de prijs van dit jaar bekend gemaakt. De onderscheiding geldt als de belangrijkste die een roman kan krijgen in Frankrijk. Genomineerd zijn Catherine Cusset (L’Autre qu’on adorait), Gaël Faye (Petit pays), Régis Jauffret (Cannibales) en Leila Slimani (Chanson douce); de winnaar van de prijs wordt donderdag bekend gemaakt. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Mathias Enard met zijn roman Boussole.

Voor NRC Boeken las Margot Dijkgraaf de vier genomineerden én de andere vier titels op de longlist. Onder die vier afvallers bevonden zich zowel het volgens haar beste boek van de longlist (Luc Lang: Au commencement du septième jour) als het zwakste boek van de stapel: Frédéric Gros: Les Possédées.

De vier genomineerden zijn:

- Catherine Cusset - L’Autre qu’on adorait
- Gaël Faye - Petit pays
- Régis Jauffret - Cannibales
- Leila Slimani - Chanson douce

Ook op de longlist stonden:

- Jean-Paul Dubois - La succession
- Jean-Baptiste Del Amo - Règne animal
- Luc Lang - Au commencement du septième jour
- Frédéric Gros - Les Possédées

Correctie: in een eerdere versie van dit stuk stond dat de Prix Goncourt op dinsdag zou worden uitgereikt. De winnaar wordt donderdag 3 november bekend gemaakt.

De covers van de vier overgebleven genomineerden