Justitie en vervoerders willen hardere aanpak OV-geweld

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft samen met vervoerders een actieplan opgesteld tegen geweld in het openbaar vervoer.

ANP/Jerry Lampen
ANP/Jerry Lampen

Stads- en streekvervoerders gaan politie en justitie actiever betrekken bij het aanpakken van geweld in het openbaar vervoer. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft samen met vervoerders, vakbonden en overheden een actieplan opgesteld om geweld in het openbaar vervoer aan te pakken. Het plan is de uitkomst van een besloten overleg tussen Justitie en verschillende vervoerders en vakbonden dat gisteren plaatsvond, schrijft De Telegraaf. Zo hopen ze het aantal zware geweldsincidenten volgend jaar met 20 procent terug te dringen.

Voor zware misdrijven willen de vervoerders een zogeheten ‘high impact crime-aanpak’ gebruiken. Dat houdt in dat deze incidenten op dezelfde manier worden aangepakt als straatgeweld en overvallen. “Wie strafbare feiten pleegt in het openbaar vervoer, moet rekenen op een lik-op-stuk-aanpak”, zei Connexxion-directeur Juul van Hout gisteren tegen de Telegraaf.

Volgens het nieuwe actieplan moeten OV-vervoerders de registratie van geweld in bus en trein beter op elkaar gaan afstemmen en moet de politie meer betrokken worden bij het op sporen van de daders. Daarnaast moeten opsporingsambtenaren tussen alle vervoerders uitwisselbaar worden. Ook moeten buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) uit andere sectoren kunnen worden ingezet.

Regiovervoerders

Van Hout is ook voorzitter van de stuurgroep Sociale Veiligheid Streekvervoerders. Voor het overleg stuurde van Hout een brief rond waarin hij aandrong op betere maatregelen in het openbaar vervoer in de regio. Streekvervoerders zouden minder middelen ontvangen dan bijvoorbeeld de NS om de veiligheid te verbeteren. Daarbij vroeg Van Hout onder andere om de mogelijkheid om externe opsporingsambtenaren in te zetten. Ook wil van Hout dat het contant geld uit de bus verdwijnt.