‘Alle migranten weg uit ‘jungle’ Calais’

Boze migranten staken woensdag hun voormalige onderkomens in brand tijdens de ontmanteling van de grootste sloppenwijk van Europa.

Op de derde dag van de ontruiming staan veel onderkomens in brand.
Op de derde dag van de ontruiming staan veel onderkomens in brand. Pascal Rossignol / Reuters

De Franse autoriteiten hebben alle migranten uit de geïmproviseerde vluchtelingenopvang bij Calais woensdagavond geëvacueerd. Dat zegt Fabienne Buccio, prefect van het departement Pas-de-Calais tegen persbureau AFP. Ze verwacht het kamp woensdagavond te sluiten.

Woensdagochtend waren er nog ongeveer duizend migranten in het kamp, dat de bijnaam ‘jungle’ draagt vanwege de slechte leefomstandigheden. De vluchtelingen en migranten worden met bussen geëvacueerd naar in totaal 287 opvangcentra in Frankrijk. Naar schatting verbleven dit weekend tussen de 6.400 en 8.100 mensen in de uitgestrekte sloppenwijk.

Lees ook: De kansrijken staan vooraan bij vertrek uit de ‘jungle’ van Calais

De evacuatie liep woensdag onrustig: boze migranten staken hun voormalige onderkomens in brand. De mensen in het kamp – vaak afkomstig uit Eritrea, Soedan of Afghanistan – willen de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk maken. De afgelopen jaren zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij pogingen om de Kanaaltunnel in te komen.

Ontmanteling

Bij de evacuatie zijn meer dan drieduizend Franse agenten ingezet. Ook zijn er Britse agenten aanwezig. Frankrijk kampt al ruim anderhalf jaar met het enorme vluchtelingendorp, bestaande uit duizenden tenten en zelfgetimmerde onderkomens.

Vrijdag werd de ontruiming door het ministerie van Binnelandse Zaken aangekondigd en maandag werd begonnen met de ontmanteling van kamp. De zuidelijke helft van het kamp werd in maart al geëvacueerd en gesloopt.