Recensie

Recensie Muziek

Jonkies maken bijna briljant album

De Deense zangeres Agnes Obel verrast, met onder andere een buitenissig mannenkoor. Traumahelikopter doet dat met sterke liedjes en rafelrandjes.

De Amerikaanse broers Brian en Michael D’Addario kleden zich als glamrockers uit de jaren zeventig en halen hun inspiratie van ver voor hun geboorte. Negentien en zeventien jaar zijn ze, opgegroeid met Beatles en Beach Boys en virtuoos op gitaar, toetsen, drums en alle andere instrumenten die ze in handen krijgen.

Debuutalbum The Lemon Twigs Do Hollywood is zwaar beïnvloed door de klassieke popmuziek van The Kinks, Todd Rundgren, T. Rex en Brian Wilson ten tijde van het onvoltooide SMiLE. Geproduceerd door Foxygen’s Jonathan Rado blinken de D’Addario’s uit in overdadige instrumentaties, lastige ritmes, innig verstrengelde zanghangharmoniën en fraaie citaten uit de pophistorie. Hun lo fi-album is tamelijk briljant, totdat ze aan het eind volledig uit de bocht vliegen en hun muziek struikelt over eigen ambitie.