Hypotheken

Kamer eist soepeler regels

Foto ANP

De Tweede Kamer wil dat de voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek worden versoepeld. Het Nibud, dat maatstaven vaststelt waarop hypotheekverstrekkers hun beleid baseren, moet die normen aanpassen. De Kamer wil dat het budgetinstituut rekening houdt met de gedaalde energielasten en de kansen van aanvragers op een hoger salaris. De strikte toepassing van de Nibud-normen kan tot onredelijke situaties leiden, vreest de Kamer. Een meerderheid steunde dinsdag een motie van CDA’er Erik Ronnes. Hypotheekverstrekkers hanteren de normen te streng, vindt Ronnes. Mensen die een hypotheek willen afsluiten krijgen volgens hem nu soms ten onrechte nul op het rekest. Sommige jongeren wordt bijvoorbeeld nee verkocht terwijl zij de lasten met gemak kunnen dragen omdat ze later meer gaan verdienen. De CDA’er wijst erop dat mensen die ten onrechte geen hypotheek krijgen nu vaak schaarse huurwoningen bezet houden. (ANP)