Hé politicus, zet eens een hoed op!

De wandelgangen

Hoe kom je hoog op de lijst voor de Kamer? Opvallen!

Politieke survival

wandelgangen logo oor

Kandidatenlijstseizoen in Den Haag: het gros van de grote partijen (PvdA, VVD, PVV, D66, GroenLinks) moet de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 nog bekendmaken. Veelgehoorde vragen in de wandelgangen:

„Kom je op de lijst?” „Welke plek krijg je?” „Was je waardevol de laatste jaren?”

Hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans op een Kamerlidmaatschap na de verkiezingen volgend jaar. Ook buitenstaanders mogen zich mengen in de interne partijstrijd, en daarom is een stevig profiel en de gunst van de partijbonzen noodzakelijk. Deze donderdag wordt in die strijd een hulpmiddel toegeworpen als ex-gemeenteraadslid Bram Gerrits zijn boek Van fractie-assistent tot minister-president presenteert. Het is, beweert Gerrits, een ware survivalgids voor politici.

Expres je hoofd stoten

„Fysiek opvallen, dat wordt ontzettend onderschat”, vindt Gerrits. Dus ja: zet een hoed op (minister Plasterk), trek vanaf het eerste moment in de Tweede Kamer een maatpak aan (GroenLinks-leider Klaver).

Of zorg, zoals voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk deed, dat je tijdens een partijbijeenkomst bij binnenkomst expres keihard je hoofd stoot tegen een deurpost. Weet iedereen meteen dat je er bent.

Gerrits:

„Heb je al iets opvallends, dan kun je dat schaamteloos uitbuiten. Verberg het vooral niet als je, bijvoorbeeld, homoseksueel bent. Partijen houden van diversiteit.”

Door blíjven gaan

Weet iedereen dat je bestaat, dan komt de inhoud, is te lezen in de survivalgids. Een goede beleidsportefeuille kan wonderen doen. En daar moet de politicus zich dan zoveel mogelijk laten gelden. Het CDA maakte de kandidatenlijst al bekend, en Kamerlid Pieter Omtzigt – voorheen uit de gratie – staat op plek 4. Hij viel op door het kabinet, zeer inhoudelijk, te bevragen tot ministers en staatssecretarissen er gek van werden.

Maar hoe moet het dan met Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Jacques Monasch, die strijden om het partijleiderschap van de PvdA? Zij moeten zich profileren met nota bene precies hetzelfde partijprogramma. Gerrits: „Het is héél lastig voor ze. Dat gaat een strijd op stijl worden.”

    • Enzo van Steenbergen