In beeld

Goede kaviaar komt ook uit Zuid-Amerika

Voor (gefortuneerde) kenners komt de echte kaviaar van de beluga-steur uit de Kaspische Zee. Ondanks visquota en beperkingen in de kaviaarhandel is door overbevissing en stroperij de steur daar een ernstig bedreigde vissoort. Dit biedt kansen voor viskwekerijen. En met succes. Bekijk hier hoe de Uruguayaanse viskwekerij Esturiones del Rio Negro zijn kaviaar produceert.
In Baygorria, zo'n 270 kilometer ten noorden van de hoofdstad Montevideo, liggen de bassins van kwekerij Esturiones del Rio Negro.
AFP / Miguel Rojo
Sinds 2000 wordt hier steur gekweekt en kaviaar geproduceerd en geëxporteerd onder de naam 'Black River Caviar'. Een ongewoon product voor het land dat vooral bekend staat om zijn rundvleesexport.
AFP / Miguel Rojo
Een medewerker toont een jonge steur van enkele dagen oud. Het bedrijf produceert twee variëteiten kaviaar.
AFP / Miguel Rojo
Het duurt vijf tot acht jaar voordat een steur eitjes gaat aanmaken. Door temperatuurregulatie van het water kan een kweker dit proces versnellen.
AFP / Miguel Rojo
De vis wordt opgemeten om te bepalen of ze volgroeid is.
AFP / Miguel Rojo
In een koelcel hangen de geselecteerde steuren klaar voor 'de oogst' van de kaviaar.
AFP / Miguel Rojo
De buik van de vis wordt opengesneden om het kuit, de kaviaar, te verwijderen.
AFP / Miguel Rojo
De vissen worden eerst gedood voordat de kuit verwijderd wordt. Kaviaar kan dus niet als vegetarisch beschouwd worden, zoals bijvoorbeeld de eieren van een kip.
AFP / Miguel Rojo
Een vis kan zo'n 25 kilo eitjes opleveren.
AFP / Miguel Rojo
Na de oogst wordt de kaviaar gespoeld, gesorteerd en gezouten.
AFP / Miguel Rojo
En zo gaat het eindproduct van Black River Caviar de winkel in. Te koop in blikjes van 30, 50 en 100 gram. Van deze soort, de Oscietra, kost een halve ons 166 dollar, ruim 150 euro.
AFP / Miguel Rojo