Gambia stapt uit Internationaal Strafhof

Het land verwijt het Strafhof anti-Afrikaanse motieven te hebben. Gambia is het derde Afrikaanse land dat het Strafhof wil verlaten.

ANP/Martijn Beekman
ANP/Martijn Beekman

Gambia trekt zich terug uit het International Strafhof in Den Haag. Dat kondigde de Gambiaanse minister van Informatie Baba Bojang aan via de Gambiaanse staatstelevisie. Hij sprak van een “Internationaal Kaukasisch Hof voor de vervolging en vernedering van gekleurde mensen, en Afrikanen in het bijzonder”, aldus het ANP. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, komt uit Gambia.

Volgens Bojang houdt het Hof zich te veel bezig met zaken tegen Afrikanen, terwijl ‘op zijn minst dertig’ Westerse landen ook oorlogsmisdaden gepleegd hebben. De Gambiaanse regering zou al langer hebben geprobeerd om de Europese Unie voor het Hof te dagen, vanwege de vele migranten die in de Middelandse Zee gestorven zijn. Daarop kregen zij echter geen reactie.

Lees ook: Exodus dreigt bij Internationaal Strafhof.

President Yahya Jammeh kwam in 1994 via een coup aan de macht. Zijn regering zette eerder dit jaar meerdere oppositieleiders gevangen. Dit jaar houdt het land presidentsverkiezingen.

Afrika

Met deze beslissing is Gambia het derde Afrikaanse land dat het Strafhof wil verlaten. Eerder deze maand kondigden de regeringen van zowel Burundi als Zuid-Afrika aan niet meer samen te willen werken met het Strafhof. Vanuit verschillende Afrikaanse landen klinkt al langer de klacht dat het Hof anti-Afrikaans zou zijn. Negen van de tien zaken van het Strafhof vonden plaats in Afrika. Enkele jaren geleden leverde de Afrikaanse Unie al kritiek op het Strafhof.

Lees ook: Zuid-Afrika ondermijnt Strafhof

Het Internationaal Strafhof bestaat sinds 2002 en heeft tot doel volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te vervolgen. Sindsdien hebben zich 124 landen bij het Strafhof gevoegd. Burundi was het eerste land dat aankondigde zich terug te trekken uit het Hof.