Dreigende staking schaatsers gaat niet meer door

De KNSB bereikte woensdag na slepende onderhandelingen een akkoord.

Foto Vincent Jannink / ANP

Het conflict tussen de top van de Nederlandse schaatswereld en de schaatsbond KNSB om financiële middelen, is van de baan. De KNSB bereikte woensdag na slepende onderhandelingen met de atleten, merkenteams en gewesten een akkoord.

Er was een conflict over de verdeling van de bezuinigingen en het toekomstige beleid. De bond moet 2,7 miljoen euro bezuinigen wegens teruglopende inkomsten. De schaatsers, commerciële ploegen en de gewesten vonden dat ze in de voorgestelde begroting ten onrechte moesten boeten voor het in hun ogen verkeerde beleid van de KNSB.

In een persbericht meldde de KNSB alleen dat de erkende merkenteams 25.000 euro per ploeg gaan bijdragen aan de talentontwikkeling in de gewesten, zo meldt persbureau ANP. Verder deed de schaatsbond geen inhoudelijke mededelingen over de (financiële) afspraken.

Lees ook: De eeuwige egoïst Sven Kramer komt nu op voor anderen

Kramer

Sven Kramer (30) was de voorman van de schaatsers die zich verzette tegen de bezuinigingen van de bond. De Friese grootmeester dreigde vorige maand al met een motie van wantrouwen tegen de KNSB en/of een staking als een akkoord voor het begin van de KNSB Cup zou uitblijven. In een interview met NRC zei Kramer:

“Ik ben van mening dat er zoveel reserves doorheen gejaagd zijn binnen het bondsbureau. En voor die kosten moeten anderen nu opdraaien.”