documentaire

Echt en vals: in de geest van Anton Heyboer NPO 2, 22.55-23.55u.

Galeriehouder George Knubben is dolblij als een man zich in 2004 meldt met onbekende etsen van Anton Heyboer (1924 – 2005) uit de jaren vijftig. Het werk van de excentrieke en productieve kunsternaar is o.a. opgenomen in wereldberoemde musea zoals de Tate Gallery in Londen en het MoMA in New York . Heyboer had vijf vrouwen. Met vier daarvan woonde hij samen in een commune. Heyboer-fan Knubben koopt over een periode van acht jaar tijd 4.800 etsen bij Robbert de Bakker, zelf kunstenaar. Maar er ontstaat wantrouwen in de kunstwereld over de echtheid. De weduwen van de Heyboer spannen een rechtszaak aan die zich jaren voortsleept. In deze nieuwe documentaire vertellen Knubben en collega Couzijn Simon over wat ook wel „de grootste kunstvervalsingszaak in Nederland ooit” genoemd wordt. Hun levenswerk heeft ze nu aan de rand van de afgrond gebracht. Aan de ander kant staan de weduwen, die het werk vals en lelijk vinden. In de documentaire buigen Erna Kramer (in de jaren vijftig getrouwd met Heyboer), experts en onderzoekers zich over de grote vraag: is het werk vals of echt?