Diyarbakir

Kritiek EU op arrest burgemeesters

De burgemeester en loco-burgemeester van de overwegend Koerdische stad Diyarbakir in Oost-Turkije zijn dinsdag opgepakt in verband met een onderzoek naar terrorisme. Ze zijn beiden lid van de pro-Koerdische partij HDP. Volgens de regering steunt de HDP de verboden Koerdische guerrillabeweging PKK. Tegen enkele parlementariërs van de HDP loopt een onderzoek wegens terrorisme. De partij ontkent terreur te steunen. EU-buitenlandchef Federica Mogherini en eurocommissaris Johannes Hahn van Nabuurschapsbeleid hebben dinsdag hun zorgen uitgesproken over de arrestaties. De HDP riep op tot demonstraties, maar de gouverneur van Diyarbakir (van de regerende AKP) wilde dat niet toestaan. Toch verzamelden zich woensdag zo’n duizend mensen bij het gemeentehuis in Diyarbakir om te demonstreren tegen de arrestaties.(AP)