Dit zijn de films die NRC deze week bespreekt

Regisseur Mohamed Diab laat in zijn actiefilm ‘Clash’ een busje met daarin 26 arrestanten door Caïro rijden tijdens de gewelddadige rellen in 2013. Dit leverde hem een bedankbriefje van Tom Hanks („magnifiek”) en vier ballen op.

 • ●●●●●

  Hartenstrijd: Romantische komedie

  Ja, de vaderlandse romkom is vaak voorspelbaar formulewerk. Maar dat dat niet per se fataal is voor kwaliteit of kijkplezier bewijst de nieuwste incarnatie Hartenstrijd. Lees de recensie: Geestige omkering van stereotiepen

  Regie: Janice Pierre. Met: Jennifer Hoffman, Tibor Lukács. In: 116 bioscopen.

 • Lees ook: Geen romkom zonder mislukte date - Qua setting, plot en cast zien we in Nederlandse romantische komedies steevast dezelfde elementen. De vaste troeven van de vaderlandse romkom op rij.
 • ●●●●

  L’économie du couple: Drama

  L’économie du couple is niet de eerste film over scheiding, co-ouderschap en hoe alle relaties stuklopen op geld. Maar hij is wel de eerste die die „economie” scherp, bits, maar met humor tot het laatste getal achter de komma uitrekent. Niemand wordt gespaard. Lees de recensie: Een soort van huishouden

  Regie: Joachim Lafosse. Met: Bérénice Bejo, Cédric Kahn. In: 24 bioscopen.

 • Lees ook: Geld als metafoor voor liefde - De Belgische regisseur Joachim Lafosse wil een verhaal over liefde vertellen via een man en een vrouw die het de hele tijd over geld hebben.
 • ●●●●

  Clash: Politieke actiefilm

  Een bedankbriefje van Tom Hanks („magnifiek”), een contract bij het machtige agentschap CAA: Mohamed Diab is op weg naar Hollywood. En zal daar een verrijking zijn, getuige Clash (Eshtebak), een adembenemende claustrofobische, politieke actiefilm. Lees de recensie: Helse busrit in Egyptisch mijnenveld

  Regie: Edward Zwick. Met: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh. In: 90 bioscopen,

 • Lees ook: ‘Onze figuranten vochten echt’ - Interview Mohamed Diab: De Egyptische regisseur laat in zijn actiefilm Clash een busje met daarin 26 arrestanten door Caïro rijden tijdens de gewelddadige rellen in de zomer 2013.
 • ●●●●●

  Three Generations: Drama

  Sinds haar zesde beschouwt Ray (Elle Fanning) zichzelf als jongen, al is hij geboren in een meisjeslichaam. Hij wil beginnen met de transitie naar man, maar heeft daarvoor eerst de toestemming van zijn ouders nodig. Moeder Maggie (Naomi Watts) gaat overstag, maar ook zijn lastig te traceren ex-echtgenoot moet zijn handtekening zetten. Extra complicatie: is hij eigenlijk wel de vader? Lees de recensie: Stroef praten over transseksualiteit

  Regie: Gaby Dellal. Met: Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon. In: 22 bioscopen.

 • ●●●●●

  Doctor Strange: Superheldenfilm

  Een film als Doctor Strange is eigenlijk meer een productlancering. De ‘kosmische’ superheld, vertolkt door de Britse ster Benedict Cumberbatch, treedt nu toe tot Marvels superheldenteam The Avengers. Vanuit zijn ‘Sanctum Sanctorum’ in New York zal hij voortaan de aarde beschermen tegen magie uit duistere dimensies. Lees de recensie: Supertovenaar gelanceerd

  Regie: Scott Derrickson. Met: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, Mad Mikkelsen. In: 106 bioscopen

 • Lees ook: Ook Aziaten eisen nu rollen - Aziatische acteurs zijn nog veel slechter vertegenwoordigd in Hollywood dan zwarte acteurs en openen nu de aanval: ook naar aanleiding van ‘Doctor Strange’.

  ●●●●●

  Ouija: Origin of Evil: Horror

  Deze prequel wordt net als zijn voorganger Ouija (2014) uitgebracht rond Halloween, dat dit jaar valt op 31 oktober. Hij speelt zich af in 1967 en laat zien hoe een ouijabord, waarmee met de geesten van overledenen gecommuniceerd kan worden, langzaam maar zeker een gezin uit elkaar scheurt. Lees de recensie: Bordspel laat de spanning oplopen

  Regie: Mike Flanagan. Met: Elizabeth Reaser, Annalise Basso, Lulu Wilson, Henry Thomas. In: 64 bioscopen.