Recensie

Recensie Media

De huisband swingt, maar improviseert braaf

Fuse komt al sinds begin vorig jaar ’s zondagmiddags op tv bij Podium Witteman, waar het ensemble op z’n DWDD’s huisband is. Je begrijpt waarom de makers voor deze musici zijn gevallen: ze zijn jong, flexibel – ze mixen klassiek, volksmuziek en jazz – en stralen in niets uit een klassiek ensemble te zijn, ze dragen fleurige kleren in plaats van stijf zwart. Maar is Fuse zo bijzonder dat vier seizoenen lang aandacht op televisie gerechtvaardigd is, of zijn de programmamakers daar misschien iets te gemakzuchtig?

Op het debuutalbum Studio speelt Fuse bewerkingen van muziek van Dave Bruebeck tot Bartók. Het swingt, soms swingt het zelfs heel hard, maar de improvisaties zijn aan de brave kant en nog niet zo eigen. Op zijn best is Fuse in de lekker uitwaaierende solo’s in ‘Mr. Black’ (Tom Trapp).