Midden-Italië opgeschrikt door aardbevingen

De naschok van 6,4 op de schaal van richter was de zwaarste. Tientallen mensen raakten lichtgewond.

In de Centraal-Italiaanse regio Umbrië hebben woensdagavond twee aardbevingen plaatsgevonden. Volgens het Italiaanse Vulkanologische Centrum had de eerste beving een kracht van de 5,4 op de schaal van Richter en werd die omstreeks 21:15 gevolgd door een zwaardere naschok van 6,4. Dat meldt persbureau AP.

Het epicentrum lag bij Macerata, op zo’n 66 kilometer van de stad Perugia.

Hoewel er op sommige plekken paniek ontstond, waarbij Italianen in allerijl hun huis uit vluchtten, zijn er geen directe meldingen van dodelijke slachtoffers. Wel overleed één man aan een hartaanval bij de tweede beving. Ook raakten tientallen mensen lichtgewond.

Verder is er nog onbekende schade aangericht aan gebouwen; een aantal kerken en huizen is ingestort. Ook zijn er elektriciteitsleidingen geknapt en moest er een nationale snelweg worden afgesloten.

Lees ook: Zo brengen Italianen een aardbeving in beeld op Twitter

Voelbaar tot in Rome

De schokken waren tot in grote delen van Midden-Italië voelbaar. Onder meer de eeuwenoude paleizen en monumenten in Rome kregen te maken met de beving en de naschok. Volgens het Amerikaanse onderzoeksinstituut USGS vond de eerste beving plaats op zo’n tien kilometer.

tekst gaat verder onder tweet

Twitter avatar LastQuake EMSC Map of the testimonies received so far following the #earthquake M5.5 in Central Italy 40 min ago https://t.co/KplbTkcryZ

Op 24 augustus vielen bij een zware aardbeving in het Midden-Italiaanse Amatrice bijna driehonderd doden. Ook omringende dorpen werden bij deze aardbeving verwoest.

Lees ook: In tien tellen was alles verwoest

Op 6 april 2009 werd de omgeving in de buurt van het stadje l’Aquila met de grond gelijk gemaakt door een zware aardbeving. Hierbij vielen 297 slachtoffers, duizenden anderen raakten dakloos.