Recensie

Booker Prize voor het eerst naar Amerikaan

Schrijver Paul Beatty heeft met zijn satirische roman The Sellout als eerste Amerikaan de prestigieuze Britse Booker Prize gewonnen. Dat is dinsdagavond door juryvoorzitter Amanda Foreman bekend gemaakt in een televisieuitzending van de BBC. Tot drie jaar geleden konden alleen schrijvers uit het Britse gemenebest meedingen naar de Booker Prize.

Fictie moet verontrusten, zei juryvoorzitter Foreman bij de uitreiking. „De waarheid is maar zelden aangenaam en dit is een boek dat zijn lezers aan het kruis nagelt en vrolijk aan zijn lot overlaat. Dat is waarom de roman werkt.” Ze prees de verve, energie en het vertrouwen waarmee Beatty zijn ‘koorddansact’ heeft volbracht. De Booker Prize bedraagt 50 duizend pond (56 duizend euro). De 54-jarige winnaar zelf leek haast met stomheid geslagen: „Ik wil niet te dramatisch worden, alsof schrijven mijn leven heeft gered. Maar schrijven heeft mij wel een leven gegeven.”

Met Beatty’s al eerder met de National Book Critics Circle Award bekroonde roman heeft de jury niet alleen een humoristisch boek gekozen, maar – twee weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen – ook een politiek boek. In zijn bespreking in NRC noemde correspondent Guus Valk The Sellout „een duizelingwekkende satire over post-raciaal Amerika.” Beatty (54) beschrijft in de roman hoe een fictief Amerikaans stadje de slavernij herinvoert.

    • Arjen Fortuin