Belastingen

Werkgeverslobby uit felle kritiek op EU-plan om ‘belastingconcurrentie’ in te perken

Nederlandse ondernemers zien niets in plannen voor uniforme Europese belastingregels voor grote bedrijven. Nederland moet zelf blijven bepalen hoe bedrijfswinsten worden berekend en samengesteld, aldus werknemerslobbyclub VNO-NCW woensdag in een reactie op een voorstel van die strekking uit Brussel.

Als het aan verantwoordelijk EU-commissaris Pierre Moscovici ligt, komt er een geharmoniseerde belastinggrondslag in Europa. Op die manier moet de belastingconcurrentie tussen EU-landen worden beperkt en moeten multinationals nette belastingbetalers worden. Moscovici wil dat overal in Europa de bedrijfswinsten op dezelfde manier worden bepaald. Doordat dit nu overal net iets anders gebeurt, is het schuiven met winsten zelf een winstgevende activiteit geworden.

Moscovici wil niet aan de vennootschapsbelastingtarieven van de verschillende landen zelf komen, dat blijft een nationale aangelegenheid. Maar hij wil wel dat bijvoorbeeld centraal vastgelegd wordt welke aftrekposten zijn toegestaan voor bedrijven met meer dan 750 miljoen euro omzet per jaar.

Belangenvereniging VNO-NCW vreest dat dit ten koste gaat van de concurrentiepositie van Nederland. Landen buiten de EU zouden hun belastingstelsel namelijk verder kunnen blijven aanpassen, terwijl Nederland daarvoor altijd afhankelijk zou zijn van instemming van de overige EU-lidstaten. (NRC)