Recensie

Recensie

Bauer maakt mini-symfonieën

Bauer is de bijnaam van Berend Dubbe, ooit drummer van Bettie Serveert. Bauer heeft een voorkeur voor vernuftige liedjes. Eerder hadden de nummers nog een zekere lo-fi-charme, maar op het nieuwe Eyes Fully Open zijn de elegante instrumentaties voldragen. Dubbe werkte er tien jaar aan , in z’n eentje in zijn thuisstudio, en slaagde erin om strijkers uit de computer als strijkers te laten klinken. Nummers als ‘The Alchemist’ en ‘Waterfalls’ zijn als mini-symfonieën, waarbij violen, een ijle percussie-riedel en suizende mellotron luchtig over elkaar heen waaien. Tussen die tere bouwsels is Bauers stem de brommerige, warmbloedige leidraad. Dat streven naar afgeronde esthetiek maakt het soms steriel en te zoet. Dat valt op bij een uitzondering: ‘Little Island Song’ is minimalistisch, met grillig dameskoortje opgetuigd. Dat verhoogt de aantrekkelijkheid.