Audi stopt met prestigieuze Le Mans-race

Het bedrijf, dat de 24 uursrace dertien keer won, gaat zich meer richten op racen met elektrische auto’s

Flickr

Audi trekt zich terug uit de prestigieuze 24 uursrace van Le Mans. Dat meldt het bedrijf woensdag.

Audi wil zich meer richten op het racen met elektrische auto’s. Topman van het bedrijf Rupert Stadler schrijft zich te willen focussen op “zaken waarmee we de race naar de toekomst kunnen winnen”.

Automaker Audi is in handen van Volkswagen dat kampt met de gevolgen van het dieselschandaal. Dinsdag stemde een rechter in Californië in met een schikking tussen Volkswagen en controlerende instanties en autobezitters. Het moederbedrijf van Audi moet 13,5 miljard auro betalen vanwege de misleidende software die in de auto’s werd gebouwd.

Dertien zeges

Audi won in 2014 voor het laatst de 24 uur van Le Mans. Dat was destijds de vijfde eindzege op rij voor het Duitse automerk. Sterdeelnemers voor het bedrijf waren de Duitser André Lotterer, de Zwitser Marcel Fässler en de Fransman Benoit Tréluyer - zij haalden drie zeges binnen. In totaal won het automerk dertien keer in achttien jaar waarin het deelnam.

Het team van Porsche won dit voorjaar - voor de achttiende keer - de 24 uur van Le Mans. Het team van Neel Jani, Marc Lieb en Romain Dumas pakte de eindzege nadat de Japanner Kakzuki Nakajima stielviel door technische problemen met zijn Toyota. In 2015 won Porsche ook al in Le Mans.

Van de legendarische race, op een circuit van 13,6 kilometer in Frankrijk, zijn er al 84 edities achter de rug. De laatste race trok 263.500 toeschouwers.