Associatieverdrag

Oekraïne wil aparte verklaring voor Nederland

Oekraïne gaat eind deze week in Brussel praten over een plan B, in een poging het associatieverdrag met de Europese Unie dat door Nederland geblokkeerd dreigt te worden alsnog te redden. In dit plan zou Nederland in een eigen verklaring kunnen uitspreken dat de samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne niet zal leiden tot een lidmaatschap van de Unie of tot nauwere defensiesamenwerking. De verklaring met deze Nederlandse uitleg kan vervolgens bevestigd worden door de overige lidstaten en Oekraïne.

De Oekraïense onderminister voor Europese Zaken Olena Zerkal heeft deze oplossing dinsdag geschetst na afloop van een gesprek in Den Haag met leden van de Tweede Kamer. Volgens haar kan er geen sprake zijn van heropening van de onderhandelingen over het verdrag dat een meerderheid van de Nederlands kiezers begin april afwees.

Premier Rutte streeft naar een „juridisch bindende” verklaring waarin aan de Nederlandse zorgen tegemoet wordt gekomen. Wordt er geen bevredigende oplossing gevonden dan zal Nederland het verdrag niet tekenen en kan het niet in werking treden. De EU-regels schrijven voor dat verdragen door alle lidstaten moeten worden gesteund. (NRC)