Dit zijn de uitslagen in de strijd om de KNVB-beker

Onder meer Ajax en Feyenoord wonnen met grote verschillen van hun tegenstanders.

Mateo Cassierra.
Mateo Cassierra. Foto Kayt int Veen / ANP

Ajax heeft zich woensdagavond eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De club uit de hoofdstad won de uitwedstrijd bij Kozakken Boys, dat uitkomt in de tweede divisie (6-1).

Het krachtsverschil tussen beide ploegen was enorm, zelfs nu trainer Peter Bosz voor elf andere basisspelers dan afgelopen zondag tegen Feyenoord had gekozen. De tweede keus van de nummer twee van de eredivisie brak het verzet van de tegenstander al voor rust (4-0). Mateo Cassierra scoorde tweemaal. Ook Anwar El Ghazi en Václav Cerny troffen doel.Pelle Clement debuteerde in de hoofmacht met de 5-0. Raily Ignacio redde in de slotfase zelfs nog de eer voor de thuisploeg (5-1), waarna Clement de eindstand bepaalde.

Feyenoord-Excelsior

Feyenoord heeft woensdag zonder grote problemen de derde ronde bereikt van de KNVB-beker. De titelhouder was in De Kuip met 4-0 te sterk voor Excelsior.

De ruststand in de Rotterdamse derby was nog 0-0. Na de pauze kwamen Eljero Elia, Eric Botteghin, Jens Toornstra en Marko Vejinovic tot scoren. Feyenoord won dit seizoen op eigen veld voor de competitie al met 4-1 van Excelsior.

AZ-Emmen

Robert Mühren heeft AZ aan een zwaarbevochten bekerzege op FC Emmen geholpen. Hij stond nog maar twee minuten in het veld toen hij zijn ploeg aan een begeerde treffer en een plaats in de derde ronde hielp (1-0).

Mühren redde anderhalve week geleden met twee doelpunten ook al een punt voor zijn ploeg tegen Vitesse (2-2). Hij heeft zijn trainer John van den Brom kennelijk nog onvoldoende overtuigd voor een basisplaats. AZ wilde in het bekerduel met FC Emmen breken met een serie teleurstellende resultaten. De laatste zege in de eredivisie dateert alweer van 18 september, toen PEC Zwolle werd verslagen (2-0). Daarna bleef de club uit Alkmaar niet alleen vier competitiewedstrijden zonder zege. Drie duels in de Europa League leverden ook maar één schamel puntje op.

FC Utrecht-FC Groningen

FC Utrecht heeft FC Groningen voor het tweede opeenvolgende jaar uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. De ploeg van trainer Erik ten Hag was woensdagavond op eigen veld in de tweede ronde met 1-0 te sterk voor de noorderlingen.

Nacer Barazite maakte in de extra tijd het beslissende doelpunt.Vorig seizoen zegevierde FC Utrecht voor eigen publiek eveneens over FC Groningen in de KNVB-beker. Toen sloeg de thuisclub in de verlenging van het duel in de derde ronde toe (5-3, na 3-3 in de reguliere speeltijd).

Heracles Almelo-UNA

Heracles Almelo heeft in het KNVB-toernooi tegen UNA vertrouwen opgedaan. De Tukkers, die half augustus voor de eerste en tot dusver voor de laatste keer wonnen in de eredivisie, haalden voor eigen publiek flink uit tegen de club uit de tweede divisie: 5-0. De thuisploeg nam pas na de rust (1-0) afstand van de bezoekers. Samuel Armenteros (twee), Brandley Kuwas, Joey Pelupessy en Brahim Darri kwamen tot scoren voor Heracles. (ANP)