‘Afghaans meisje met de groene ogen’ gearresteerd

Gula zou onder valse papieren in Pakistan hebben geleefd. Haar portret werd het gezicht van de miljoenen Afghaanse vluchtelingen in de jaren 80.

Sharbat Gula, wachtend op haar rechtszaak. De foto woensdag vrijgegeven door de Afghaanse autoriteiten.
Sharbat Gula, wachtend op haar rechtszaak. De foto woensdag vrijgegeven door de Afghaanse autoriteiten. Foto: AFP

In Pakistan is Sharbat Gula gearresteerd op verdenking van identiteitsfraude, zo meldt AFP. Gula, ook wel bekend als het ‘Afghaanse meisje met de groene ogen’, werd wereldberoemd toen haar portret in juni 1985 op de cover van het magazine National Geographic kwam te staan.

Gula zou sinds april 2014 onder een valse ID-kaart in Pakistan hebben geleefd. Als ze schuldig wordt bevonden, kan ze volgens haar advocaat zeven tot veertien jaar cel en een geldboete van 5.000 dollar krijgen. In eerdere gevallen werden veroordeelden echter zonder straf uitgezet naar Afghanistan.

De Pakistaanse autoriteiten maakten woensdag de arrestatie van Gula bekend. Ze zou het document hebben aangevraagd omdat ze naar Afghanistan dreigde te worden uitgezet. Vorig jaar doken al foto’s op in Pakistaanse media, die toen berichtten dat Gulas ID-kaart zou zijn ingetrokken. Er wordt nog gezocht naar drie ambtenaren die Gula van de ID-kaart zouden hebben voorzien.

Iconische foto

In 1985 fotografeerde Steve McCurry de toen 12-jarige Sharbat Gula in een vluchtelingenkamp in Pakistan. Haar portret had grote impact, en werd het gezicht van de miljoenen Afghaanse burgers die hun toevlucht zochten in buurlanden vanwege de oorlog tussen Mujahedeen-strijders en de Sovjet-Unie. Ondanks de bekendheid van het portret werd in 2002 pas duidelijk wie het meisje was dat op de foto stond.

Lees ook: (2002): Het meisje met de groene ogen

Woensdagmiddag reageerde McCurry op zijn Instagram-account op de arrestatie. (Tekst gaat verder onder foto)

Afghaanse vluchtelingen beschuldigd

Afghaanse vluchtelingen worden in Pakistan veelvuldig in verband gebracht met misdaad en terreur. Nadat Pakistaanse Talibaanstrijders in 2014 een slachtpartij aanrichtten onder Pakistaanse schoolkinderen in Peshawar, startte de Pakistaanse regering met het uitzetten van alle Afghaanse vluchtelingen - al waren er bij deze aanslag geen Afghanen betrokken. Er wonen zo’n 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.