‘Aanslagen Brussel kostten 322,7 miljoen euro’

Naast het menselijk leed was er door de aanslagen voor meer dan driehonderd miljoen euro aan financiële schade.

Belangstellenden kwamen bijeen op het Beursplein, een dag na de aanslagen in Brussel.
Belangstellenden kwamen bijeen op het Beursplein, een dag na de aanslagen in Brussel. Jonas Roosens / ANP

De terreuraanslagen in Brussel afgelopen maart hebben, naast het grote menselijk leed, 322,7 miljoen euro aan schadeloosstellingen aan slachtoffers en materiële schade gekost. Dat melden Belgische media waaronder De Standaard op basis van een evaluatie verstrekt door de Belgische vicepremier Kris Peeters.

Peeters raamt de kosten van de aanslag op luchthaven Zaventem op 93,6 miljoen euro en de kosten voor de aanslag bij metrostation Maalbeek op 67,7 miljoen euro.

Op het gebied van schadeloosstellingen is 13,6 miljoen euro vrijgemaakt, voor bijvoorbeeld dekking van de kosten voor medische ingerepen, 18,9 miljoen voor materiële schade en 6,1 miljoen voor morele schade.

‘Onveilige situatie’

Bij de aanslagen op vliegveld Zaventem en de metro in Brussel vielen 33 doden en meer dan driehonderd gewonden. Na de aanslagen lag de luchthaven van Brussel bijna twee weken compleet stil en het duurde maanden voordat het vliegveld weer volledig in gebruik was.

In maart haalde de luchthavenpolitie in een open brief hard uit naar de Belgische overheid. De ondertekenaars van de brief meenden dat de aanslag voorkomen had kunnen worden als het “commercieel belang niet boven mensenlevens” had geprevaleerd. Passagiers kunnen bijvoorbeeld bij Zaventem, net als op Schiphol, zonder controle in de vertrek- en aankomsthal.