Dit doet lachgas: snelle kick en katerachtige hoofdpijn

Patronen met lachgas, ballonnen en slagroomspuiten. Het gebruik van lachgas neemt toe, vooral onder jongeren.
Patronen met lachgas, ballonnen en slagroomspuiten. Het gebruik van lachgas neemt toe, vooral onder jongeren. Foto ANP / Remko de Waal

De zilverkleurige patronen die her en der op straat liggen zijn stille getuigen van de groeiende populariteit van lachgas als goedkope drug onder jongeren. Lachgas (distiktofoxide) wordt vanouds in de geneeskunde toegepast als verdovingsmiddel, en wordt sindsdien ook als recreatieve drug gebruikt. Maar de laatste jaren is het gas steeds populairder geworden onder festival- en clubbezoekers.

Het gas wordt snel opgenomen in het bloed en werkt in op receptoren in de hersenen. Met name de remmende invloed op de NDMA-receptor in de hersenen verklaart volgens onderzoekers het euforische gevoel. Het verdovende effect komt waarschijnlijk voort uit de invloed die het middel heeft op de hersenstam. Die gaat endogene opoïden produceren, zo blijkt uit rattenonderzoek.

Lachgas staat bekend als een relatief veilige drug, maar helemaal onschuldig is het niet. Als gevolg van zuurstoftekort kunnen gebruikers zich na een ‘hit’ of ‘hijs’ wel duizelig voelen, misselijk worden of er soms een katerachtige hoofdpijn aan over houden. Mensen komen wel gemakkelijker ten val, wat ongelukken kan geven. De lichaamscoördinatie en het geheugen kunnen ook kortstondig verstoord zijn. Om die reden is bijvoorbeeld autorijden vlak na gebruik gevaarlijk.

Niet twee keer inademen

Het zuurstoftekort kan zo ernstig zijn dat in zeldzame gevallen bewusteloosheid of zelfs verstikking kan optreden. Om die reden wordt gebruikers afgeraden de ballon in één teug leeg te zuigen, of erger, de uitgeademde lucht in de ballon op te vangen en weer opnieuw in te ademen voor een tweede dosis.

Het meeste gebruik is incidenteel en in kleine hoeveelheden: niet meer dan vijf ampullen. Maar er zijn ook zware gebruikers, en die lopen risico op ernstige neurologische bijeffecten. Ze krijgen moeite met typen, bedienen van hun telefoon of lopen. Dat is terug te voeren op een tekort aan vitamine B12. Deze essentiële vitamine breekt namelijk af in het lichaam onder invloed van lachgas.