Zeker veertien doden door krachtige explosie China

Zeker 147 anderen raakten gewond. De ontploffing was zo krachtig dat die een heel woonblok wegvaagde.

Bij een grote explosie in het Chinese stadje Xinmin zijn zeker veertien doden gevallen, dat meldt persbureau Reuters na berichtgeving uit Chinese media. Daarbij raakten zeker 147 anderen gewond, waarvan een aantal er slecht aan toe is. De explosie zou zo krachtig zijn geweest dat die een compleet woonblok wegvaagde.

Volgens een eerste politie-onderzoek heeft de ontploffing plaatsgevonden in een illegale opslag voor explosieven. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat de eigenaar van het gebouw waarin de explosieven lagen opgeslagen opgepakt, de huurder van de ruimte wordt nog gezocht.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News UPDATE:14 confirmed dead, 147 injured in prefab house explosion in NW China’s Shaanxi https://t.co/8TquMPwBmg https://t.co/J56DorSGjM

In China gaat het vaker mis met explosieven. Doordat het land een bloeiende kolensector heeft, zijn industriële explosieven eenvoudig te verkrijgen. Veiligheidsregels voor de opslag van chemicaliën en explosieven worden vaak er slecht nageleefd. Ook worden soms explosies met opzet veroorzaakt, uit wraak voor onderlinge conflicten onder burgers.

Vorig jaar maakte een enorme explosie in de stad Tianjin een opslag voor chemicaliën met de grond gelijk. Hierbij vielen 165 doden en honderden gewonden.