Zanger Eddy Christiani (98) overleden

Hij werd bekend dankzij zijn levensliederen en groeide uit tot popidool in de jaren ’50.

Foto: Marcel Antonisse / ANP

Zanger Eddy Christiani is maandagavond op 98-jarige leeftijd overleden. Dat meldt een woordvoerder van de familie dinsdag aan het ANP. De zanger werd in de jaren dertig en veertig bekend dankzij zijn levensliederen.

Hij was bekend van de hits ‘Spring maar achterop’ en ‘Daar bij de waterkant’. Hij was de eerste artiest in Europa die op een elektrische gitaar speelde. Ook was hij in 1939 de eerste Nederlander die een gitaarsolo opnam.

Lees ook: Gitarist en onberispelijke zanger van het lichte lied

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg hij problemen met de Kultuurkamer, een instituut ingesteld door de Duitsers waar alle kunstenaars zich moesten inschrijven. Christiani vluchtte in 1942 naar België waar de censuur minder streng was. Hij bleef daar werken tot de bevrijding.

In de jaren ’50 groeide hij uit tot een popidool. Het veelgelezen muziekblad Tuney Tunes riep hem in 1951 uit tot de populairste zanger van het land. Dat bleef hij tien jaar lang. Christiani was in 1952 ook de eerste Nederlander die een gouden plaat kreeg voor zijn lied ‘Zeemanshart’. Hij werd in 1977 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Christiani bleef tot in zijn negentigste zingen maar zag zichzelf vooral als gitarist. Zo begeleidde hij in een begeleidingsorkestje veel populaire platen en tientallen tv-programma’s.