Wiebes wil huuraftrek voor zzp’ers schrappen

Zelfstandigen zonder personeel kunnen in de toekomst de huur van hun huis niet meer van de winst aftrekken.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien) na afloop van een algemeen overleg over de misstanden bij de Belastingdienst.
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien) na afloop van een algemeen overleg over de misstanden bij de Belastingdienst. Jerry Lampen / ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) wil een regeling schrappen waarbij zzp’ers onder bepaalde voorwaarden hun hele huur mogen aftrekken van de winst. Dat schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer. In augustus werd door de Hoge Raad bepaald dat zelfstandigen zonder personeel dit mogen doen bij hun aangifte van de inkomstenbelasting.

Nu maakt nog geen 1 procent van de zzp’ers gebruik van de regeling, maar gevreesd wordt volgens de staatssecretaris dat de maatregel op termijn een half miljard gaat kosten.

De Hoge Raad oordeelde dat zzp’ers die werkzaamheden vanuit huis verrichten het huurrecht tot hun vermogensrecht mogen rekenen. Opvallend is dat Wiebes in augustus nog verklaarde dat de uitspraak van de Hoge Raad geen aanleiding gaf om de wet aan te passen.

Een voorwaarde voor het aftrekken van de woninghuur van de winst, was dat minstens 10 procent van het huis ‘zakelijk’ werd gebruikt. Dat is bijvoorbeeld voor het opslaan van voorraden of het bijwerken van administratie. Voor zzp’ers met een zelfstandige werkruimte verandert er niets.