Drinken, zo vaak doen ze dat in het buitenland

Alcohol Vrouwen drinken inmiddels bijna net zoveel alcohol als mannen, blijkt uit onderzoek. Vier correspondenten over het drankgebruik in het VK, Kenia, China en Rusland.

Foto ANP / Robin Utrecht

Van de huidige groep jongeren, die tussen 1991 en 2000 is geboren, drinken mannen nog maar 1,1 keer zo vaak als vrouwen. Bijna even veel dus, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New South Wales. Het onderzoek is niet indicatief voor het alcoholgebruik in de hele wereld, maar wel voor een groot deel.

Verenigd Koninkrijk: Drinken hoort er bij, overal en altijd

Zullen we maar een tijdje even geen alcohol doen? Mijn vrouw en ik zeggen het tegen elkaar op een donderdagavond na een maand in Londen te wonen. Het is in Londen moeilijker om niet te drinken dan wel, heb ik al gemerkt.

Even snel wat eten na een dag verhuizen in de fraaie Victoriaanse pub schuin tegenover ons huis? Je gaat daar geen glaasje water bestellen terwijl de stamgasten gemoedelijk een kruiswoordpuzzel doen met een kloeke pint, zoals ze iedere dag een kruiswoordpuzzel doen met een kloeke pint.

Na onze echtelijke afspraak even te matigen, halen wij onze oudste dochter op van haar eerste speelafspraakje bij een klasgenootje. De ouders van het meisje vragen ons binnen te komen. Ze zijn Brits van Turkse komaf en bestieren twee goedlopende Italiaanse restaurants. De schoenen moeten uit, want ze zijn moslim. Het gezin eet ook geen varkensvlees. Maar onmiddellijk krijgen wij twee kloeke glazen rode wijn voorgeschoteld. „Mooie biologische wijn. Schenken wij in het restaurant ook. Cheers.”

Door Melle Garschagen

China: Veel alcoholisme onder mannen

Britten zijn stevige innemers, maar Chinezen drinken meer, althans volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Er zijn geen diepgravende onderzoeken voor nodig om in China vast te stellen dat in het kader van de relatievorming, een kunstvorm, bij lunches, diners en tijdens speciale gelegenheden stevig wordt gedronken: bier, Chinese jenevers en de betere wijnen.

Aangezien volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 56 procent van de 1,3 miljard Chinezen geen alcohol drinken – en dat zijn hoofdzakelijk vrouwen – zijn de overige 44 procent goed voor 15,1 liter pure alcohol per persoon. Dat zijn hoofdzakelijk mannen. Britten zijn goed voor 11,9 liter, Ieren voor 14,5 liter en Fransen voor 12,9 liter. China is dus koploper.

Geen wonder dat China de grootste afzetmarkt is geworden voor buitenlandse wijnen, bieren en whisky’s. Volgens dr Michael Philips van het Shanghaise Instituut voor Geestelijke Gezondheidszorg is alcoholisme onder mannen tussen 25 en 65 jaar het grootste verslavingsprobleem in China geworden.

Door Oscar Garschagen

Ruslan: Levensverwachting mannen daalt

In Rusland zijn meer vrouwen dan mannen. Veel meer. Op elke honderd vrouwen, zo blijkt uit recente cijfers van de VN, zijn er nog geen 87 mannen – het wereldwijde gemiddelde is 101,8.

De eerste belangrijke reden is de Tweede Wereldoorlog, waarbij tenminste 20 miljoen Russen omkwamen – de meeste mannen. De tweede belangrijke reden is wodka.

Na de val van de Sovjet-Unie is de alcoholconsumptie sterk gestegen. Vooral onder mannen had dat rampzalige gevolgen. Daar waar de gemiddelde leeftijd (zowel mannen als vrouwen) vooral in de westerse wereld in de afgelopen decennia sterk is gestegen, dáálde de gemiddelde leeftijd van Russische mannen. Russische jongetjes die zijn geboren in de periode 2001-2015 hebben een uiterst magere levensverwachting van 64,5. Russische meisjes zullen gemiddeld 75,6 worden. Het verschil in levensverwachting van 11,6 jaar behoort tot de hoogste in de wereld. Een belangrijke reden voor dit enorme verschil: Russische vrouwen drinken minder.

Door Steven Derix

Kenia: Vrouwen moeten zich inhouden

Ik zat in een volksbuurt in een bar die was gevuld met 47 mannen en drie vrouwen. „Die vrouwen zijn hoeren”, snierde mijn vriend Maura, „vrouwen horen niet in bars.” „Als een vrouw dronken wordt, is dat drie keer zo erg als een man.” Waarom, vroeg ik hem. „Want een vrouw moet voor de kinderen zorgen.”

Maura behoort tot een leeftijdsgroep die voor man en vrouw ieder aparte, strak afgebakende rechten en plichten bepleit. Maar de meerderheid der Afrikanen is beneden de 25 jaar. Mijn zoon ging afgelopen weekend naar zijn geliefde drinkplaats in een betere buurt en trof er even veel mannen als vrouwen. „Vrouwen mogen net zo veel drinken als mannen”, beaamden zijn vrienden. „Maar ze moeten zich wel inhouden om niet dronken te worden, want vrouwen lopen nu eenmaal meer risico.”

Symboliseren deze tegenstrijdige meningen de modernisering van het continent? „Nee”, reageerde Maura, „het hangt van je portemonnee af. Rijken kunnen zich zo’n vrouwvriendelijke houding permitteren omdat ze thuis bedienden hebben.”

Door Koert Lindijer