Voormalig RMS-president Tutuhatunewa (93) overleden

De Rotterdamse arts Tutuhatunewa volgde in 1993 Joop Manusama op.

Oud-president Tutuhatunewa op een foto uit 2001.
Oud-president Tutuhatunewa op een foto uit 2001. Foto Toussaint Kluiters / ANP

Frans Tutuhatunewa, voormalig president van Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS), is zaterdag in zijn woonplaats Breda overleden. Dat heeft de regering van de Republiek der Zuid-Molukken dinsdag aan persbureau ANP laten weten. Tutuhatunewa was tijdens zijn tijd “een belangrijke bewaker en hoeder van de RMS”, aldus de regering. Hij is 93 jaar geworden.

De in Jakarta geboren Tutuhatunewa, jarenlang arts in Rotterdam, werd in 1993 president van de Republiek der Zuid-Molukken, die sinds de jaren vijftig strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek. Hij volgde toen Joop Manusama op, die president was toen radicale Molukse jongeren treinen kaapten bij Wijster en De Punt.

Tijdens de kaping in de punt was Tutuhatunewa minister in de regering in ballingschap en speelde hij een rol als onderhandelaar. In een verklaring meldt RMS volgens ANP:

“De RMS regering in ballingschap wil namens het gehele Zuidmolukse volk, in Nederland, op de Molukken of elders haar grote dank uitspreken voor alles wat dokter Frans Tutuhatunewa voor volk en vaderland heeft betekend.”

In 2010 trad Tutuhatunewa af als RMS-president. Hij werd toen opgevolgd door John Wattilete, die nog steeds voorman is van de regering van Republiek Zuid-Molukken.