Amerikaanse rechter keurt schikking Volkswagen goed

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft ingestemd met een schikkingsbedrag van 13,5 miljard euro tussen Volkswagen en autobezitters.

Een Volkswagen diesel wordt getest in Michigan.
Een Volkswagen diesel wordt getest in Michigan. Foto Carlos Osorio/AP

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft ingestemd met de voorgestelde schikking tussen Volkswagen en controlerende instanties en autobezitters. Het gaat om een bedrag van 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) die de Duitse autofabrikant moet betalen omdat het misleidende software in zijn auto’s plaatste.

Volgens Reuters betekent de deal dat 475.000 bezitters van dieselauto’s een vergoeding tegemoet kunnen zien. Volkswagen is van plan vanaf midden november de vervuilende auto’s terug te kopen. Dat zal ongeveer 10 miljard dollar gaan kosten. Een bedrag van 4,7 miljard dollar moet worden besteed aan programma’s om de gevolgen van emissies terug te dringen en duurzamere auto’s en infrastructuur te stimuleren.

Het bedrag, dat al in juni naar buiten kwam, maakt dieselgate het duurste autoschandaal in de geschiedenis. Bovendien is met de schikking bijna al het geld dat Volkswagen opzij had gezet om het dieselschandaal het hoofd te bieden - pakweg 16,25 miljard euro - op.

Lees ook: Nog steeds maakt iedereen vieze diesels

Meer boetes en compensatie

Volkswagen moet naar alle waarschijnlijkheid nog miljarden dollars betalen aan boetes van het Amerikaanse ministerie van Justitie voor luchtvervuiling en aan de kosten voor 85.000 vervuilende auto’s met een 3.0 liter-motoren. Ook lopen er nog in zestien verschillende staten rechtszaken.

Ook Europeaanse bezitters van Volkswagen eisen compensatie, maar het autobedrijf heeft aangegeven daar het geld niet voor te hebben. Bovendien zegt de leiding van Volkswagen dat de juridische situatie van de VS niet vergelijkbaar is met die in Europa, omdat de VS strengere uitstootnormen hebben.

Eerder schikte de Duitse autofabrikant ook al met Amerikaanse autodealers voor 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro). Beleggers en investeerders eisen bovendien ruim 8 miljard dollar van Volkswagen, nadat de beurskoers van het bedrijf na het uitlekken van het schandaal kelderde.

Lees ook: Beleggers eisen ruim 8 miljard euro van Volkswagen

Het dieselschandaal bij Volkswagen werd in de VS ontdekt door de milieudienst EPA. Die instantie ontdekte dat er frauduleuze software was geïnstalleerd in dieselauto’s, waardoor de uitstoot van de voertuigen bij testen op de rollerbank lager uitviel dan in werkelijkheid op de weg.