Uniform aan!

De wandelgangen

Militairen reizen massaal af naar Den Haag voor betere pensioenen.

Klassiek vakbondsprobleem

wandelgangen logo oor

Een klassiek vakbondsprobleem op de Haagse agenda: pensioenproblemen voor duizenden ex-defensiemedewerkers. Dus worden Kamerleden al weken overladen met een berg informatie, waarin ze zomaar de weg kunnen kwijtraken. Daarom hebben Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Raymond Knops (CDA) het initiatief genomen tot een hoorzitting. Binnen een paar uur worden Kamerleden deze woensdag bijgepraat door oud-militairen, ex-burgermedewerkers en vakbondsleiders.

Te lage pensioenen

Defensie heeft twee problemen: met de pensioenen van oud-militairen én met die van voormalig burgermedewerkers. Gaan zij eerder met pensioen dan op hun 65ste, zoals vaak het geval is in het leger, dan krijgen ze via speciale regelingen geld tot aan de pensioenleeftijd. Nu de pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar, ontstaat een gat. Voor burgermedewerkers dreigt dan een inkomenloze periode van twee jaar. Voor ex-militairen betekent dit dat ze vanaf hun 65ste een lager pensioen krijgen. Rechters bepaalden bij verschillende zittingen dat beide groepen recht hebben op meer geld. Een flinke klap voor de minister, want Defensie hééft al zo weinig geld. Er zijn problemen met (munitie)voorraden en er is weinig geld voor onderhoud.

Extra zaaltje ingericht

De vakbonden spelen het Haagse spel slim. Minister Hennis (VVD, Defensie) wilde achter gesloten deuren praten, maar dat willen de vakbonden niet nog een keer. Om de druk wat te verhogen riepen oud-militair Loek van den Heuvel en de vakbond militairen en burgers op massaal naar de bijeenkomst af te reizen. De vakbondsleider: „Het liefst zoveel mogelijk in uniform.” De verwachting is dat er meer dan honderd militairen naar Den Haag komen. Er wordt een extra zaal ingericht met televisieschermen. SP-Kamerlid Van Dijk: „Het wordt een heel spektakel.”