UNHCR: 2016 is dodelijkste jaar ooit voor migranten

Volgens de vluchtelingenorganisatie zijn er nu al bijna net zoveel vluchtelingen verdronken als in heel 2015.

Doodskisten met de lichamen van verdronken migranten aan wal in Italië.
Doodskisten met de lichamen van verdronken migranten aan wal in Italië. Foto: AFP

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR slaat alarm om het hoge aantal migranten dat verdrinkt bij de oversteek van de Middellandse Zee. Met nog twee maanden te gaan zijn er in 2016 al bijna evenveel migranten verdronken als in heel 2015. Dat terwijl het aantal vluchtelingen dat de overtocht waagde drie keer zo klein is.

UNHCR-directeur William Spindler sprak dinsdag in Geneve zijn zorgen uit en riep overheden op om meer te doen om het dodenaantal omlaag te krijgen.

“De situatie aanpakken en tegelijk een functionerend asielbeleid hanteren is een politieke uitdaging voor veel landen, maar de maatregelen zijn er en de UNHCR roept landen op om daar meer mee te doen.”

Gevaarlijke route via Libië

Het hoge dodenaantal komt volgens de organisatie doordat meer vluchtelingen de zeeroute naar Italië nemen vanaf Libië. Deze is aanzienlijk gevaarlijker dan die vanaf Turkije, maar voor veel vluchtelingen het enige alternatief sinds Turkije vluchtelingen tegenhoudt.

Ook zijn de bootjes waarin vluchtelingen worden vervoerd volgens de UNHCR van steeds beroerder kwaliteit en worden de tactieken van mensensmokkelaars steeds extremer. In een poging om het risico op ontdekking te verkleinen en de winstgevendheid te vergroten, worden er meer mensen tegelijk vervoerd. Zo zijn er gevallen bekend waarbij duizenden mensen tegelijk de overtocht waagden. Zaterdag werden 2.400 migranten gered door een Noors schip. Veertien van hen overleefden het niet.

Waar de kans dat een vluchteling in 2015 verdronk bij de overtocht 1 op 269 was, is die dit jaar gestegen tot 1 op 88. Als we alleen de route vanaf Libië bekijken, is de kans op verdrinking het grootst. Van elke 47 personen die de oversteek wagen overleeft één de tocht niet.

Lees ook: ‘Iedereen die Italië nu nog kritiseert, moet zich schamen.’