Trump-tv?

Talkshow op Facebook als antwoord op ‘spin’ gewone media

Is het de opmaat naar een eigen tv-kanaal? Donald Trump is begonnen met het via Facebook laten uitzenden van een dagelijkse politieke talkshow. In het halve uur dat voorafgaat aan de vrijwel dagelijkse massabijeenkomsten die Trump houdt, bespreekt zijn campagnepersoneel Trumps daden en Clintons wandaden in de setting van een tv-journaal, compleet met een ticker-tape die onder door het beeld loopt. Daarna wordt de rally van Trump via livestream uitgezonden.

De eerste aflevering, die maandag vanuit het campagnehoofdkwartier in Trump Tower werd uitgezonden, bevatte een interview van Trumps adviseurs Boris Epshteyn en Cliff Sims met Kellyanne Conway, Trumps campagneleider. Het onderwerp: de politieke corruptie in de entourage van Hillary Clinton en het contrast met de politieke buitenstaander en succesvolle zakenman Donald J. Trump.

Conway, die in interviews met landelijke tv-zenders heeft toegegeven dat Trump achterloopt – zoals de meeste peilingen tonen – hield tijdens de show vol dat Trump een voorsprong heeft in de meeste swing states.

Het programma moet het antwoord zijn op de ‘spin’ van de gewone media, die volgens Trump zwaar op de hand zijn van Hillary Clinton. Volgens de presentatoren is de show ook een manier om in contact te treden met kiezers.

De Facebookuitzending voedt de speculatie dat Trump, als hij de verkiezingen volgende maand verliest, een eigen tv-kanaal wil beginnen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft Trumps schoonzoon Jared Kushner, eigenaar van de krant The New York Observer, gesprekken gevoerd met media-investeerder Aryeh Bourkoff.

Trumps campagneleider, Steve Bannon, heeft de speculaties van de hand gewezen. Als voorman van de internetsite Breitbart, spreekbuis van de zogenoemde ‘alt right’-beweging, heeft Bannon echter veel ervaring met de materie. Ook Trump zelf heeft ontkend dat hij een mediabedrijf wil beginnen. „Fout gerucht”, zei hij in september tegen The Washington Post.