Top drie bestemmingsplannen Paleis Soestdijk bekend

Paleis Soestdijk wordt in 2017 een museum, expositieruimte of paviljoen.

Exterieur van Paleis Soestdijk. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Drie partijen maken kans op het realiseren van hun bestemmingsplan voor paleis Soestdijk. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer.

Omdat het paleis sinds 2004 niet meer wordt bewoond door de koninklijke familie, riep minister Blok in 2015 projectontwikkelaars op tot het bedenken van een nieuw bestemmingsplan. Van de 120 inzendingen werden er vier plannen geselecteerd. Alle vier de partijen ontvingen een vergoeding van 100.000 euro voor het verder uitwerken van hun concept. Dit jaar werd de selectie ingeperkt tot een definitieve top drie.

Een plan behelst het omtoveren van het paleis tot een museum over duurzaamheid. In het park komt een biodome waarin het poolklimaat wordt nagebootst en een tropisch regenwoud wordt nagemaakt. Ook is er een plan om de verschillende vleugels te gebruiken als expositieruimtes voor het bedrijfsleven, met diverse horeca en hotels op het landgoed. Het derde plan is om een paviljoen te maken van het paleis, met een parkbos waar mensen kunnen picknicken, wandelen en sporten.

De bedenkers kunnen uiterlijk 28 april 2017 een bod doen om het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen te kopen.

Lees ook: Soestdijk wordt museum, tuin, expositieruimte of handelscentrum