Recensie

Recensie Film

Stroef praten over transseksualiteit

Wat sensitief bedoeld is in ‘Three Generations’, een film over transseksualiteit, wordt soms een beetje lachwekkend. ●●

©

Sinds haar zesde beschouwt Ray (Elle Fanning) zichzelf als jongen, al is hij geboren in een meisjeslichaam. Zij/hij wil beginnen met de transitie naar man en popelt om testosteron te gaan slikken, maar Ray heeft daarvoor eerst de toestemming van zijn ouders nodig. Hoewel zij het er moeilijk mee heeft, gaat moeder Maggie (Naomi Watts) overstag, maar ook haar lastig te traceren ex-echtgenoot moet zijn handtekening zetten. Extra complicatie: is hij eigenlijk wel de vader?

De tekst gaat verder na de video

Three Generations (oorspronkelijke titel: About Ray) gaat over transseksualiteit, een belangwekkend onderwerp dat sinds kort veel in de belangstelling staat dankzij The Danish Girl (2015), de bekroonde televisieserie Transparent en de EO-reeks Love Me Gender. Het door Gaby Dellal geschreven en geregisseerde Three Generations, de derde generatie betreft Maggies lesbische moeder (Susan Sarandon) bij wie zij in huis woont, heeft echter een heel hoog ‘ziekte van de week’-gehalte. U kent ze wel: van die weeë tv-films over enge ziektes (Ray: „Het is geen ziekte”) die alles uitleggen via stroeve dialogen en de goede bedoelingen smoren in soapachtige ontwikkelingen en stroperig sentiment.

Wat sensitief bedoeld is, wordt zo soms een beetje lachwekkend. Voor echt inzichtelijk, ontroerend én grappig drama over transgenders kun je beter naar het vele malen superieure Transparent kijken.