Opinie

Seks in de lucht

De verdiensten van Donald Trump mogen ook weleens genoemd worden. Eén ervan is dat dankzij zijn vermeende seksuele misdraging in een vliegtuig meer bekend is geworden over aanrandingen tijdens vluchten in de Verenigde Staten.

Trump zou in 1979 een zakenvrouw, genaamd Jessica Leeds, tijdens een vlucht hebben aangerand. Leeds kreeg gedurende de reis het aanbod van een stewardess om eersteklas te komen zitten. De plaats bleek gesitueerd naast die van een lange, blonde man die zich aan Leeds voorstelde als Donald Trump. Ze raakten in gesprek en na de maaltijd merkte Leeds opeens dat de armsteun was opgeklapt om ruimte te geven aan Trumps handen, die „als een octopus” over haar lichaam gleden. Toen ze onder haar rok verdwenen, haastte Leeds zich terug naar de economy class.

Ik kon het verhaal moeilijk geloven toen ik het voor het eerst las, maar een filmpje op internet met een kort interview met Leeds deed wonderen: het bleek een keurige dame op leeftijd die ingetogen over haar ervaring vertelde op een toon die nog steeds oprechte verbazing verried.

Dankzij een recente reportage in The New York Times weten we nu dat Leeds’ verhaal helemaal niet zo uniek is. Verslaggeefster Karen Schwartz ging op onderzoek uit en stuitte al snel op drie door het gerecht behandelde gevallen van aanranding in het vliegtuig. Een 47-jarige katholieke priester, een 26-jarige vrouw en een 35-jarige zedenrecidivist.

De priester beroerde zijn vrouwelijke slachtoffer terwijl ze sliep tijdens een vlucht van Philadelphia naar Los Angeles in 2014. Hij dacht dat ze toestemming had gegeven „omdat ze zijn aanrakingen niet afwees”. Hij interpreteerde haar zwijgen als „bedeesdheid”. Lust maakt de mens vindingrijk. Toen de priester zijn greep verzwakte, liep de vrouw naar het toilet om een stewardess te waarschuwen. De priester werd meteen na aankomst ingerekend. Hij kreeg een gevangenisstraf van een half jaar plus een half jaar huisarrest.

De zedenrecidivist zat naast zijn slachtoffer en haar slapende moeder op een vlucht van Tel Aviv naar Newark. Hij greep haar bij haar hand, dij en borst. Toen haar moeder wakker werd, verwisselde ze met haar van plaats en ten slotte lichtte ze ook de bemanning in. De dader bleek al eerder in New York een 11-jarig meisje te hebben aangerand.

Over de 26-jarige vrouwelijke dader komen we het minst te weten. Ze had in mei van dit jaar een andere vrouw in het kruis gegrepen tijdens een vlucht van Las Vegas naar Portland.

„Seksueel geweld gebeurt nu eenmaal in vliegtuigen, en we geloven dat het vaker gebeurt vanwege de omstandigheden aan boord”, aldus Sara Nelson, de internationale president van de Association of Flight Attendants. Ze verwees naar de volle, beperkte ruimtes, de invloed van alcohol en drugs, het krimpende bestand van cabinepersoneel.

Volgens de FBI neemt het seksueel misbruik in vliegtuigen toe. Dit jaar is er in 58 gevallen een onderzoek geopend, een toename van 45 procent in een jaar.

Ik kijk ervan op. Om een of andere reden heb ik het verblijf in vliegtuigen altijd nogal aseksueel gevonden. Ten onrechte, begrijp ik nu, mede door de recente berichten over seks onder vliegend Transavia-personeel. Misschien moet de conclusie wel zijn: hoe hoger de luchten, hoe lager de lusten.

schrijft elke week een column.