Samsom nog altijd voor fusie fracties GroenLinks en PvdA

GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil liever dat de partijen onderling meer samenwerken, in plaats van zich samen te voegen als fractie.

Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens een Tweede Kamerdebat.
Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens een Tweede Kamerdebat. Foto: Bart Maat / ANP

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, kan er nog steeds een gezamenlijke fractie gevormd worden met zijn partij en GroenLinks. Dat liet hij maandagavond weten in een gesprek met actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Voor de komst van huidig GroenLinks-leider Jesse Klaver spraken zijn voorganger Bram van Ojik en Samsom over vergaande samenwerking bij de volgende verkiezingen. De twee bespraken onder meer een fusie van de twee fracties na de verkiezingen. De gesprekken tussen PvdA en GroenLinks hierover kwamen stil te liggen op het moment dat Klaver het roer overnam.

Tom-Jan Meeus schreef eerder over de toenadering tussen Samsom en Van Ojik: Hoe Haagse verveling en mondiaal drama de politiek op hol brengen

Klaver ziet een samenwerking tussen linkse partijen zeker zitten, maar een gezamenlijke fractie hem te ver. Hij deed maandag een oproep voor een samenwerking tussen de vier linkse, progressieve partijen voor en na de verkiezingen.

Lees ook: Klaver roept op tot vorming progressief machtsblok

In Nieuwsuur benadrukte de PvdA-leider nog eens dat het niet ging om een fusie van de partijen, maar dat ze als fractie samen verder zouden gaan. Zo zou de gezamenlijke fractie “in een keer de grootste” kunnen worden. Om dit te bespoedigen, was het plan om de verkiezingsprogramma’s van GroenLinks en de PvdA op zo veel mogelijk punten op elkaar af te stemmen.