Ratan Tata benoemt zichzelf opnieuw tot topman van Tata

M/V in het nieuws

Een opvallende leiderschapswissel bij hét belangrijkste bedrijf van India en IJmuiden.

Ratan Tata (78) is terug.

Foto AFP

Ratan Tata is terug aan de top. Vier jaar nadat hij met pensioen ging neemt de belangrijkste zakenman van India weer de leiding over van de Tata Group die in 1868 door zijn overgrootvader werd opgericht. Tata is India’s grootste bedrijf (omzet 103 miljard dollar).

Maandag maakte het bestuur van Tata in Mumbai onverwacht bekend dat topman Cyrus Mistry „vervangen” is. De 78-jarige Tata is benoemd als interim-topman. „Omwille van de stabiliteit en ter geruststelling” heeft hij die positie geaccepteerd, schrijft Tata in een brief aan werknemers die op Twitter werd gedeeld.

Ratan Tata is met afstand de meest gerespecteerde zakenman van India. In Nederland is Tata vooral bekend als eigenaar van de hoogovens in IJmuiden (9.000 werknemers). Maar Tata is veel meer dan een staalproducent. Het is actief in de chemie, energie, ICT, bouw en luchtvaart. Het verkoopt thee en zout. Sinds 2008 is het bedrijf eigenaar van de Britse luxe-automerken Jaguar en Land Rover.

Een ratjetoe? Ratan Tata zal het zelf niet hardop toegeven. Maar opvolger Cyrus Mistry (48) kreeg volgens Indiase media expliciet de taak mee orde te scheppen in de wirwar van meer dan honderd Tata-bedrijven. Het dit voorjaar aangekondigde afstoten van de verliesleidende Britse staaltak van Tata is daar een voorbeeld van.

Ratan Tata kan nu weer een opvolger te kiezen, Mistry kwam al uit zijn koker. Hij zit niet alleen in de opvolgingscommissie, hij bestuurt ook de liefdadigheidstrusts die 66 procent van de Tata-aandelen bezitten. Een zoon of dochter wordt het in ieder geval niet. De kinderloze Tata staat bekend als de eeuwige vrijgezel.