Postuum een nieuwe uitgeverij voor Willem Elsschot?

Editie in elf delen

De Belgische uitgeverij Polis zegt Elsschot te gaan uitgeven, maar zijn huidige uitgever weet van niets. „Juristen kijken ernaar.”

Foto collectie SPAARNESTAD

De overstap van een dode auteur die daarmee in het nieuws komt, dat is weer eens wat anders. Het overkwam Willem Elsschot, wiens werk volgens uitgeverij Polis vanaf dit voorjaar daar zal verschijnen. „Bij uitgeverij Polis zal vanaf volgend jaar een aantrekkelijke, nieuwe editie van het werk van Elsschot verschijnen in elf delen”, schrijft Polis op zijn website. De eerste drie delen worden aangekondigd in de voorjaarsaanbieding. „De nieuwe editie zal gepaard gaan met een uitgebreide campagne in Nederland en Vlaanderen.”

Canoniseren

Bij Athenaeum Polak & van Gennep, de huidige uitgeverij van zowel het Verzameld Werk als de novellen van Elsschot, zijn ze onaangenaam verrast: het werk heeft misschien geen grote economische waarde, maar wel veel prestige. Uitgever Frits van der Meij: „Nog niet alles is geregeld met de rechten. De erven willen het anders, maar juristen kijken er nog naar. Ik wist niet dat er een probleem was. Ik heb hier contracten liggen waarin staat dat wij de komende tijd het werk uitgeven [in 2030 is het werk rechtenvrij, red.]. Er kunnen niet twee uitgaven naast elkaar bestaan.”

Volgens Harold Polis, uitgever van Polis, is alles geregeld met de erven: „Het is niet dat er iets fout is gegaan bij de vorige uitgaven, maar we gaan met groot enthousiasme tonen dat het werk ook bij de jonge generatie nog aanspreekt. Onze uitgeverij is een imprint van Pelckmans Uitgevers, bij die groep zitten ook educatieve uitgeverijen. We gaan samen kijken wat we kunnen doen om Elsschot te canoniseren bij de middelbare scholen.”

Uitgever in Nederlands taalgebied

Bij Athenaeum Polak & van Gennep hadden ze ook al zulke plannen, geeft Van der Meij aan. „We zijn daarover in gesprek. In de laatste aanbieding worden drie novellen, als begin van een reeks van alle novellen en gedichten, opnieuw aangeboden. Elsschot heeft zelf ook altijd aangegeven liever in Nederland uitgegeven te worden. Hoe het nu gaat weet ik niet. De plannen hebben we nu gestopt in afwachting van wat er gaat gebeuren. Dat is nog ingewikkeld omdat het Nederlands en het Vlaamse recht verschillen. Daar komt bij dat een deel van het copyright ook bij het Huygens Instituut ligt.”

Polis vindt die uitgaven van het Huygens Instituut „inderdaad schitterende uitgaven”, zonder aan te geven of hij ook van die edities gebruik gaat maken. Dat Elsschot liever in Nederland wordt uitgegeven telt voor hem niet. „Ik ben gewoon een uitgever in het Nederlandse taalgebied, dat ik Vlaams of Belg ben heeft er allemaal niets mee te maken.”

    • Toef Jaeger