Oud-Kamerlid en vrouw beëindigen ‘voltooid leven’, laten statement na

Foto ANP

Voormalig CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden (78) en zijn echtgenote hebben vrijdag hun levens beëindigd. Opvallend is dat ze dit besluit en hun standpunt in het maatschappelijke debat in een overlijdensbericht hebben gemotiveerd. De rouwadvertentie verschijnt dinsdag in onder meer NRC.

Het bericht leest als een statement met kritiek op de bezuinigingen in de zorg. Frans Jozef van der Heijden, die zestien jaar Kamerlid was tot 1998, en zijn partner Gonnie van der Heijden-van der Eerden schreven over „ernstig aangetaste zorg” en koppelden dit aan de dreiging van „groot lijden en last” aan het einde van het leven. Ook schreef het stel:

„Opmerkelijk is, dat de discussie over zelfgekozen levenseinde nog steeds in het teken staat van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen.”

Het echtpaar noemde het ook opmerkelijk dat een grote „steeds minder religieuze meerderheid” zonder „perspectief van hiernamaals” zich volgens hen de wet laat voorschrijven door kleine minderheden. Het stel vond dat voor samen afscheid nemen in die discussie „helemaal geen plaats is” en voerde hun eigen leven aan als voorbeeld:

„Alsof – in ons geval 53 jaar – samenleven in voor- en tegenspoed, maar vooral in liefde en geluk dan geen gewicht meer in de schaal legt bij de vraag dat leven ook samen te mogen beëindigen.”

Frans Jozef van der Heijden is naast oud-Kamerlid ook voormalig lid van de Rotterdamse gemeenteraad en de Provinciale Staten. Hij trouwde in 1963 met Gonnie, zij was onder meer lid van het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.
Familieberichten pagina E11