Ook niet in reclames

RTL stopt met zwarte pieten op televisie

Zwarte Piet is niet langer welkom in RTL-programma’s. Het mediabedrijf werkt voortaan alleen nog maar met schoorsteenpieten. RTL komt met een nieuwe sinterklaasserie, maar wil dat Zwarte Piet ook niet meer in andere programma’s voorkomt. Op den duur zelfs niet in reclames. Hiermee neemt de omroep stelling in de discussie over Zwarte Piet, die door sommige als racistische karikatuur wordt gezien. De woordvoerder: „Dit gaat niet meer over wie er gelijk heeft, het is nu tijd om begrip te hebben voor elkaar.” Volgens RTL is de schoorsteenpiet trouw is aan de traditie: “Schoorsteenpiet heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt.” RTL zei vorig jaar nog het uiterlijk van Piet niet aan te willen passen. Toen de sinterklaasuitzending van Ik Hou van Holland andersgekleurde pieten toonden, werden die op last van de directie verwijderd. Minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) zegt de verandering toe te juichen.