onderwijs

Toch geen salafistisch instituut in Rotterdam

Onderwijs

Een van de invloedrijkste salafistische geldschieters ter wereld staakt na onrust zijn plannen voor een les-instituut in Rotterdam.

Er komt toch geen salafistische school in Rotterdam. Deze zomer ontstond ophef nadat bekend werd dat een omstreden organisatie van salafistische moslims er een lesinstituut wilde openen.

In een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag aan de gemeenteraad, blijkt dat de eigenaar van het gebouw, de Duitse stichting Al Nour, heeft besloten de „activiteiten in het pand te zullen laten stoppen”.

De aankoop van het pand werd gefinancierd door Eid Charity uit Qatar, een van de grootste en invloedrijkste salafistische geldschieters ter wereld, onthulde NRC eerder dit jaar.

In gesprekken met de gemeente en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Eid Charity laten weten dat het niet de bedoeling was onrust te veroorzaken. Deze onrust is nu reden om af te zien van de aankoop.

De geldschieter zegt volgens Aboutaleb de situatie te betreuren en benadrukt een liefdadigheidsorganisatie te zijn die tegen terrorisme is. De gemeente is met stichting Al Nour in gesprek over de verkoop van het voormalige roc-pand, dat 1,7 miljoen euro kostte. Radicaliseringsexperts verwachtten dat de school voeding zou kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren. Ook in politiek Den Haag rezen vragen over de komst van het lesinstituut.