In beeld

Onderweg naar Mosul

NRC-correspondent Gert Van Langendonck reist samen met fotograaf Emanuele Satolli achter de troepen aan richting Mosul. Dit deel van Irak is een lappendeken van religieuze minderheden. In de stad Erbil treffen ze een christelijke minderheid aan die twee jaar geleden uit Bartella is gevlucht. Sinds het stadje zaterdag is heroverd op IS willen ze zo snel mogelijk terugkeren, maar dat gaat nog even duren. Voorlopig worden alleen journalisten mondjesmaat toegelaten. Dit is wat zij aantroffen.
De inwoners van Bartella en Qaraqosh, met 50.000 inwoners de grootste christelijke stad in Irak, vluchtten na de inname door IS twee jaar geleden, naar de Koerdische hoofdstad Erbil.
Emanuele Satolli
De bevolking sloeg massaal op de vlucht toen IS in de zomer van 2014 eerst Mosul, en vervolgens het hele achterland onder de voet liep. De gruweldaden die IS beging tegen de yezidi’s liet bij de minderheden hier weinig twijfel over het lot dat hen beschoren zou zijn onder IS. De gevluchte christenen verblijven in een winkelcentrum in Erbil.
Emanuele Satolli
De katholieke broeder Basim al-Wakil (52) wil zo snel mogelijk terug naar zijn parochie in Bartella.
Emanuele Satolli
Ook Rabee Soran, een dierenarts uit Qaraqosh, vluchtte naar Erbil. Daar is hij nu de manager van een centrum voor christelijke vluchtelingen. Soran denkt dat de meeste christenen die in Erbil zijn gebleven terug willen naar hun steden.
Emanuele Satolli
De zondagse mis in de Syrisch-orthodoxe kerk in Erbil.
Emanuele Satolli
Kerkdienst in het winkelcentrum waar veel van de gevluchte christenen al twee jaar verblijven.
Emanuele Satolli
Een bisschop brengt een bezoek aan de soldaten aan het front bij het stadje Bartella.
Emanuele Satolli
Ook de burgemeester van Bartella komt zondag een kijkje nemen bij zijn stad. Voorlopig worden alleen journalisten mondjesmaat toegelaten. Iraakse troepen inspecteren nog op verborgen explosieven.
Emanuele Satolli
Een kruisbeeld in de kerkmuur van de Syrisch-orthodoxe kerk van Bartella is opgeblazen door IS. Maar dat had niet het beoogde effect: het gat heeft precies de vorm van een kruisbeeld waardoor het licht naar binnen stroomt.
Emanuele Satolli
Soldaten van de eerste divisie van de Iraakse special forces, de ‘gouden divisie’, doorzoeken de kerk op verborgen explosieven. Ze vinden er geen. Op de muur is een deels weggekrast IS-symbool te zien.
Emanuele Satolli
In de Syrisch-orthodoxe kerk had IS een improvisatorisch voetbalveld aangelegd.
Emanuele Satolli
De christenen en andere minderheden die de Nineveh-vlakte bevolken voelen zich de speelbal in deze machtsstrijd. Wat ze gemeen hebben is dat ze zich verraden voelen door zowel Bagdad als Iraaks-Koerdistan. Ze willen een internationale troepenmacht om hen te beschermen. „Als er voor ons geen bescherming komt zijn wij straks een uitgestorven soort.”
Emanuele Satolli