NAM mag pijpleiding in Overijssel gebruiken

De rechtbank in Zwolle oordeelde dat een pijpleiding voor het afvoeren van afvalwater in orde is, waardoor de oliewinning in Schoonebeek door kan gaan.

De pompinstallatie van de NAM in het Drentse Schoonebeek waar olie wordt gewonnen.
De pompinstallatie van de NAM in het Drentse Schoonebeek waar olie wordt gewonnen. Foto Siese Veenstra/ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag doorgaan met het injecteren van afvalwater in voormalige Twentse gasvelden. Het gaat om afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek en via een ondergrondse pijpleiding wordt getransporteerd.

De rechtbank Zwolle besliste dinsdag in kort geding dat het ministerie van Economische Zaken terecht heeft ingestemd met ingebruikname van de pijpleiding vanaf Schoonebeek naar Twente, waardoor de injecties in september weer op gang kwamen.

Het kort geding was aangespannen door de provincie Overijssel, de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Oldenzaal en de Stichting Stop Afvalwater Twente, in een poging de afvalwaterinjectie tijdelijk te stoppen.

Onderzoek naar alternatieven

Zij willen eerst het onderzoek naar alternatieven voor de injectie afwachten. Dat verschijnt eind dit jaar. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) zou tijdens een debat in de Tweede Kamer hebben beloofd dat er tot die tijd niet zou worden geïnjecteerd, hielden zij de rechter voor. Die oordeelt dat er geen sprake is van “een concrete, ondubbelzinnige toezegging”. De oliewinning in Schoonebeek, de grootste olieproductielocatie van Nederland, lag sinds april 2015 stil nadat er een lekkage was ontdekt in de ondergrondse pijpleiding. De pijp is daarna over een lengte van 45 kilometer voorzien van een kunststof binnenleiding.

De rechtbank stelt dat de toestemming is verleend voor het gebruik van de leiding, en dat die geen betrekking heeft op de injectie van het water in de Twentse gasvelden. De rechtbank kan over de injecties dus niet oordelen, is de redenering.

De provincie en de Stichting Stop Afvalwater, een groep verontruste Twentenaren, zijn teleurgesteld over de uitspraak. Alle partijen wachten nu het oordeel af van het bezwaar dat bij het ministerie is ingediend. De stichting richt zich ondertussen op het onderzoek naar alternatieven, waaronder het zuiveren van het water. De NAM had deze uitspraak verwacht, zegt een woordvoerder:

“Wij hadden de overtuiging dat we voldoen aan de eisen en daarin zijn we nu bevestigd.”

Schoonebeek is de grootste winningslocatie van olie in Nederland. De NAM pompt dagelijks 6.000 vaten olie in Schoonebeek op.