Met deze talkshow omzeilt Trump de linkse media

Donald Trump heeft genoeg van de mainstream media. Vanaf 24 oktober zendt hij dagelijks zelf TV uit. Via Facebook.

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Begint presidentskandidaat Donald Trump na een mogelijk verlies zijn eigen televisiestation? Al maanden doen er geruchten de ronde dat de zakenman nadenkt over een manier om munt te slaan uit de enorme hoeveelheid media-aandacht die hij krijgt. Trump weigert de geruchten te bevestigen, maar gisteravond laat had hij wél zijn eerste ‘eigen’ live televisie-uitzending. Op Facebook.

Trump TV?

In juni berichtte het Amerikaanse entertainmentmagazine Vanity Fair dat Trump volgens anonieme bronnen geïrriteerd was dat hij zelf geen geld kon verdienen aan zijn populariteit. Nadat Trump besloot om de topman Steve Bannon van het rechtse blog Breitbart aan te nemen was de bal al helemaal aan het rollen. Dat zou immers een eerste opmaat kunnen zijn tot een ‘Breitbart News’, opperde menig analist. En de hints bleven komen: de
Financial Times
melde vorige week dat Trumps schoonzoon Jared Kushner bij een media-kopstuk zou hebben geïnformeerd naar de mogelijkheden van een Trump-televisienetwerk.

Maar Trump zelf blijft ontkennen. Hij heeft niet eens de website Trump.TV in zijn bezit: die werd gekaapt door een anti-Trump activist. “Hij is nog niet eens georganiseerd genoeg om dit domain op te kopen, en hij wil de VS leiden?” schampert de activist op de website.

Toch lonkt de televisie. Of beter gezegd, online streaming. Voor het derde presidentsdebat op 19 oktober gaf zijn campagnestaf een voor- en nabeschouwing via Facebook’s online streaming platform Live. Ook streamde hij meerdere speeches naar zijn persoonlijke Facebook-pagina. Clips uit het nieuws worden routineus voorzien van de hashtag #TrumpTV voordat ze op de pagina terechtkomen.

Sinds gisteravond komt daar een dagelijks liveshow bij, die elke avond vanaf 00:30 Nederlandse tijd wordt uitgezonden.

Lees ook: De machtsgreep van de alt right

Live uit Trump Tower

De staf van Trump wil een tegenwicht geven aan ‘de linkse media die alles ombuigen’. Op de vormgeving na lijkt de eerste liveuitzending van Trump niet bijster veel op de talkshows van grote Amerikaanse nieuwszenders als CNN. Iedereen oogt nog onwennig; soms wordt de audio onderbroken door een binnenkomend Skype-gesprek. Trump-adviseurs Cliff Sims en Boris Epshteyn schuiven aan bij een klein tafeltje. Naast hen zit campagneleidster Kellyanne Conway.

“What’s going on?” zijn de eerste woorden die Epshteyn verward uitspreekt. Conway’s gezicht is verborgen achter haar telefoon. Sims probeert het wat zenuwachtig op te lossen: “Give them a second, Boris.” Na een halve minuut op beeld lijkt men eindelijk door te hebben dat de uitzending begonnen is. “Welcome to Trump Tower Live!”

Tekst gaat verder na de tweet

De missie wordt meteen duidelijk. Het is de bedoeling dat Trump Tower Live een mogelijkheid gaat bieden om Trumps boodschap direct door te spelen aan de achterban. De linkse media, die verdraaien alles maar: het volk verdient het om Trumps visie direct te ontvangen. Tijdens de eerste uitzending komen onderwerpen als de emails van Clinton rijkelijk aan bod.

De achterban wordt moed ingesproken. Zo slecht staat het toch niet met de polls? Trump doet het toch fantastisch op social media? Tussen de gesprekken door worden clips uit het derde debat getoond en mag journaliste Tomi Lahren van de conservatieve nieuwssite The Blaze een stukje zendtijd volpraten. De grote klapper komt echter later in de avond: een live rally van Donald Trump. Direct, zonder commentaar van buiten.

Maar het heeft ‘niks te maken met Trump TV’, zegt Epshteyn later desgevraagd tegen Wired. “We proberen alleen maar de technologie van de 21ste eeuw effectief te gebruiken.”

Tekst gaat verder na de video

With Her

Overigens heeft ook Hillary Clinton haar eigen platform: de podcast With Her. In With Her spreken Clinton, vice-presidentskandidaat Tim Kaine en anderen over de loop van de Clinton-campagne. Frequent is de podcast overigens niet: eens in de paar weken wordt er iets aan de lijst toegevoegd.