Marlowe is de echte Shakespeare

Nieuwste Engelse editie geeft Marlowe krediet als co-auteur.

Marlowe met masker Shakespeare
Marlowe met masker Shakespeare Foto Oxford library

De Engelse toneelschrijvers William Shakespeare en Christopher Marlowe zijn altijd gezien als elkaars literaire vijanden. Maar volgens Gary Taylor, redacteur van de New Oxford Shakespeare, werken „aartsrivalen soms samen”. Medewerkers van deze nieuwe editie ontdekten dat maar liefst 17 van de 44 toneelstukken van Shakespeare in samenwerking zijn ontstaan. Marlowes co-auteurschap is „sterk en onmiskenbaar”, vooral in de historische kroniek Henry VI, deel 1, 2 en 3.

Geschiedenis

Volgende maand verschijnt de nieuwe editie van Henry VI, met de namen van beide dramaschrijvers op de titelpagina. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Deze ontdekking druist in tegen de visie van acteur Mark Rylance, die in de film Anonymous ervoor pleit dat alle werken van Shakespeare door hemzelf zijn geschreven.