Landen willen VN-sancties voor Assad na gasaanvallen

Groot-Brittannië en Frankrijk willen VN-sancties voor het Syrische regime nadat dit weekend bekend werd dat er in maart 2015 in Syrië gifgas is gebruikt.

Een kind wordt behandeld na een vermoedelijke chloorgasaanval in Syrië.
Een kind wordt behandeld na een vermoedelijke chloorgasaanval in Syrië. Foto Reuters

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben in de VN-Veiligheidsraad gepleit voor sancties voor het Syrische regime. Aanleiding is een rapport van de Verenigde Naties en de Organization for Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) dat dit weekend naar buiten kwam, en waarin staat dat er op 16 maart 2015 een chloorgasaanval zou zijn uitgevoerd bij het noord-oostelijke stadje Qmenas.

De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft zei dat de Veiligheidsraad er voor moet zorgen dat de daders daadwerkelijk aansprakelijk worden gesteld. “Dat betekent het opleggen van sancties”, aldus Rycroft volgens Reuters. Frankrijk stelt op zijn beurt voor het mandaat van de onderzoekscommissie, dat op 31 oktober afloopt, met een jaar te verlengen en tegelijkertijd een resolutie aan te nemen om de verantwoordelijken voor de gasaanvallen te straffen.

De vijftienkoppige Veiligheidsraad komt donderdag bijeen om over het rapport te praten. Terwijl Frankrijk en Groot-Brittannië de druk opvoeren om sancties op te leggen, zegt Rusland, een bondgenoot van Assad, het rapport nog te bestuderen. De drie landen hebben samen met de VS en China als enige landen vetorecht in de Veiligheidsraad. De VS zeggen de plannen van de Fransen te steunen.

Lees ook: Beschuldiging van chloorgasaanval door regime van Assad in Aleppo

Derde gifgasaanval

Het is de derde gifgasaanval waarvan Syrische regeringstroepen worden beschuldigd. In augustus werd door hetzelfde onderzoeksteam vastgesteld dat er ook in 2014 en op dezelfde dag in 2015 op een andere locatie aanvallen werden uitgevoerd. Ook stelde het OPCW toen vast dat Islamitische Staat mosterdgas had ingezet. Rusland stelde toen dat de conclusies van het onderzoeksteam niet genoeg waren om VN-sancties op te leggen.

Lees ook: Assad en IS gebruikten chemische wapens

Het Syrische regime heeft officieel sinds 2013 geen chemische wapens meer, toen het akkoord ging met het vernietigen van de voorraad.