Landelijke anti-terreuractie in Duitsland

In verschillende deelstaten doorzoekt de politie appartementen. Centraal in het onderzoek staat een 28-jarige man van Tsjetsjeense afkomst.

Een politiebus staat voor een appartementencomplex in Jena in het oosten van Duitsland tijdens een landelijke anti-terreuractie.
Een politiebus staat voor een appartementencomplex in Jena in het oosten van Duitsland tijdens een landelijke anti-terreuractie. Foto: Bodo Schackow / AFP

De Duitse politie is dinsdagochtend een landelijk gecoördineerde anti-terreuractie begonnen. In Thüringen, Hamburg, Rijnland-Westfalen, Saksen en Beieren doorzoekt de politie appartementen. Focus van het onderzoek is een 28-jarige Russische man van Tsjetsjeense afkomst. Dat meldt de politie in Thüringen.

De 28-jarige man wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij zou zich hebben willen aansluiten bij Islamitische Staat (IS) in Syrië. Tijdens het onderzoek heeft de politie geen aanwijzingen gevonden voor concrete plannen van een aanslag. Ook worden tien andere mannen en drie vrouwen, tussen de 21 en 31 jaar, verdacht van het financieren van terrorisme. De verdachten hebben volgens de politie allemaal de Russische nationaliteit en zouden asielzoekers zijn.

Volgens een woordvoerder van de politie is niemand aangehouden, meldt Reuters. De politie zegt een ongevaarlijke stof te hebben aangetroffen die verder wordt onderzocht.

Lees ook de analyse van onze correspondent in Duitsland Juurd Eijsvoogel : Duitsland op de proef gesteld

Volgens persbureau AP hebben in de eerste helft van dit jaar meer dan vijfduizend Russische staatsburgers asiel aangevraagd in Duitsland. Meer dan twee derde van hen zouden van Tsjetsjeense afkomst zijn.

Terreuractie

Aan het begin van deze maand pakte de Duitse politie na een langdurige klopjacht een Syrische terreurverdachte op. De politie vond in het appartement van de man in Chemnitz 1,5 kilo van het uiterst explosieve TATP (acetonperoxide). De politie kon de man oppakken dankzij de hulp van Syrische vluchtelingen bij wie de man had aangeklopt voor onderdak. De Syriërs overmeesterde hem en leverde hem uit aan de politie. Een paar dagen later pleegde hij zelfmoord in een politiecel.

Aanslagen

Afgelopen zomer werd Duitsland in één week meerdere malen opgeschrikt door aanslagen. Een 17-jarige asielzoeker verwondde vier toeristen uit Hongkong met een bijl in een trein in Würzburg. Een paar dagen hierna schoot een 18-jarige scholier negen mensen en zichzelf dood in München. Ook raakte twaalf mensen gewond bij een zelfmoordaanslag van een uitgeprocedeerde Syrische vluchteling bij een muziekfestival in Ansbach, Beieren.